Video Japonia: Şase morţi în urma unui cutremur de 7,2 grade pe scara Richter (Video ProTv)

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter s-a produs sâmbătă în nordul Japoniei, provocând moartea a şase persoane, rănirea a peste 100 şi 12 dispăruţi, au anunţat surse oficiale.

58 afișări
Cutremurul s-a produs la ora locală 08.43 (02.43 ora României), la o adâncime de zece kilometri, resimţindu-se în special în prefecturile Iwate şi Miyagi, dar şi la Tokyo, situat la circa 350 de kilometri nord de cele două prefecturi.

Primul bilanţ oficial menţionează trei morţi, între care un pescar în vârstă de 55 de ani luat de o alunecare de teren, un bătrân în vârstă de aproximativ 60 de ani, zdrobit de un camion, şi un muncitor de 48 de ani, ucis pe şantier, în urma căderilor de pietre.

Alte 12 persoane sunt declarate dispărute în Kurihara, prefectura Miyagi: trei muncitori au fost îngropaţi sub dărâmături pe un şantier şi alte nouă persoane dintr-un hotel de ape termale au fost surprinse de o alunecare de teren.

Agenţia naţională pentru dezastre a menţionat rănirea a 65 de persoane, în timp ce presa japoneză susţine că sunt peste 100.

Aproximativ 30.000 de locuinţe din zonă au rămas fără electricitate.

Epicentrul cutremurului a fost localizat în sudul prefecturii Iwate, nu departe de prefectura Miyagi.

Imaginile filmate din elicopter de posturile de televiziunea arată mai multe alunecări de teren şi de stânci pe malurile râurilor şi pe anumite porţiuni de şosea, dar majoritatea imobilelor par intacte, iar traficul rutier se desfăşoară normal.

Un oficial al Agenţiei Naţionale de Meteorologie a avertizat în legătură cu alte posibile alunecări de teren şi prăbuşiri de imobile, avariate de primul cutremur.

Peste 40 de replici s-au produs în regiune în mai puţin de o oră de la înregistrarea cutremurului principal.

Ca măsură de precauţie, trenurile de mare vitează cu destinaţia nordul Japoniei au fost oprite. Sute de persoane erau blocate în gara Sendai, principalul oraş din prefectura Miyagi. Multe dintre ele au trimis mesaje de pe telefoanele mobile, întrucât reţeaua telefonică era supraîncărcată.

Circa 20 de pasageri ai unui autocar care se deplasa către aeroportul din Sendai au fost răniţi în timp ce vehiculul lor a fost surprins de seism, au declarat pompierii, citaţi de agenţia Kyodo.

În oraşul Ishinomaki, situat în apropiere de epicentru, locuitorii au declarat că autospecialele de pompieri patrulau pe străzi, cerându-le să întrerupă gazele şi cuptoarelor în eventualitatea unor replici puternice.

Circa 800 de militari au fost desfăşuraţi, în timp ce mai multe elicoptere ale armatei japoneze survolau zonele afectate, aducând ajutoare locuitorilor.

"Prioritatea numărul unu este salvarea de vieţi", a declarat premierul japonez Yasuo Fukuda.

Numărul morţilor a crescut, după descoperirea cadavrelor a două persoane care fuseseră date dispărute.

Pompierii din oraşul Kurihara, în prefectura Miyagi, au declarat că cel puţin şase persoane au fost rănite, a anunţat agenţia de presă Kyodo. Municipalitatea a anunţat, de asemenea, o alunecare de teren şi prăbuşirea unui pod.

Masanori Oikawa, un oficial din oraşul Ohsu, situat în apropierea epicentrului, a declarat că populaţia îşi păstrează calmul, chiar dacă toată lumea este sub influenţa şocului.

"Cutremurul a fost atât de puternic, încât nu mă puteam ţine în picioare fără să mă sprijin de perete", a declarat el. "Suntem obişnuiţi cu seismele, dar acesta a creat într-adevăr panică", a continuat el.

În provincia vecină Fukushima, o scurgere radioactivă de mică amploare s-a produs la un centru de stocare al unei instalaţii nucleare ca urmare a cutremurului, dar incidentul nu reprezintă un pericol pentru populaţie, a anunţat compania de electricitate Tokyo Electric Power (Tepco), care gestionează centrala nucleară din Fukushima.

Situată la joncţiunea a patru plăci tectonice, Japonia este afectată de mii de cutremure în fiecare an.

Ultima dată, un cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter s-a produs la 8 mai în estul Japoniei, dar la 40 de kilometri sub Oceanul Pacific. Acesta nu a provocat victime sau pagube importante.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici