Javier Milei se ţine de cuvânt: concedieză bugetari pe bandă rulantă. Preşedintele ce se descrie "anarho-capitalist" a intrat în conflict cu personalul şi sindicatele

Preşedintele argentinian libertarian Javier Milei a lansat o campanie agresivă de revizuire a companiilor de stat, de la o companie aeriană la un grup petrolier şi la serviciul poştal, în timp ce legislatorii încercă să blochează planurile de privatizare a acestora. Milei se descrie ca fiind un "anarho-capitalist" şi a promis că va intra cu drujba în instituţiile statului.

1219 afișări
Imaginea articolului Javier Milei se ţine de cuvânt: concedieză bugetari pe bandă rulantă. Preşedintele ce se descrie "anarho-capitalist" a intrat în conflict cu personalul şi sindicatele

Javier Milei se ţine de cuvânt: concedieză bugetari pe bandă rulantă. Preşedintele ce se descrie "anarho-capitalist" a intrat în conflict cu personalul şi sindicatele

Milei, care o numără pe Margaret Thatcher printre eroii săi politici, a descris în campania electorală privatizarea companiilor de stat argentiniene ca fiind o prioritate absolută, dar până acum nu a reuşit să obţină sprijinul Congresului argentinian.
 
Între timp, oficialii săi au început reduceri de costuri pe scară largă la zeci de grupuri de stat, ca parte a efortului lor de a echilibra bugetul Argentinei în acest an. Aceste măsuri au dus la conflicte aprige cu personalul şi sindicatele.
 
"Toate aceste companii ... . cheltuiesc 20% din bugetele lor pentru îndeplinirea obiectivelor lor specifice şi 80% pentru costurile de management. Trebuie să ne străduim să fim eficienţi", a declarat luna trecută Guillermo Francos, ministrul de interne al lui Milei, pentru reţeaua de televiziune argentiniană LN+.
 
ASAP, un ONG local care urmăreşte finanţele guvernamentale, a constatat că Milei a redus transferurile către companiile de stat la 456 de miliarde de pesos, sau 535 de milioane de dolari la cursul de schimb oficial, în februarie - o scădere de 61% în termeni ajustaţi la inflaţie faţă de aceeaşi lună din 2023.
 
Cele aproximativ 40 de companii de stat furnizează servicii publice, inclusiv servicii de transport feroviar de pasageri, canalizare şi energie. Cele mai multe au funcţionat în pierdere sub guvernele anterioare. Acum, administraţia Milei a numit o nouă conducere la multe dintre ele, cu mandatul de a reduce numărul de angajaţi şi de a le moderniza strategiile.
 
La începutul lunii martie, autorităţile au închis birourile agenţiei de ştiri de stat Telám, suspendându-i pe cei 700 de angajaţi, în timp ce caută o cale legală pentru a închide definitiv publicaţia. Autorităţile au declarat că agenţia este pe cale să piardă aproximativ 20 de miliarde de pesos (23,4 milioane de dolari) în acest an.
 
Câteva zile mai târziu, 200 de lucrători au fost concediaţi de la Aysa, furnizorul de servicii de salubritate pentru Greater Buenos Aires. 
 
Noua conducere a Aerolíneas ( compania aeriană a ţării), numită de Milei, a deschis un program de pensionare voluntară pentru 8.000 din cei 12.000 de angajaţi.
 
Oficialii au avertizat că luna aceasta vor mai fi şi alte concedieri la companiile de stat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici