Jim Mattis, secretarul american al Apărării: Siria şi-a dispersat avioanele de luptă şi deţine arme chimice

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a declarat vineri că Administraţia siriană şi-a dispersat avioanele de luptă în ultimele zile şi deţine în continuare arme chimice, subliniind că aceste aspecte trebuie abordate pe cale diplomatică, relatează site-ul agenţiei Reuters.

1049 afișări
Imaginea articolului Jim Mattis, secretarul american al Apărării: Siria şi-a dispersat avioanele de luptă şi deţine arme chimice

Jim Mattis, secretarul american al Apărării: Siria şi-a dispersat avioanele de luptă şi deţine arme chimice (Imagine: Hepta)

În timpul unei conferinţe de presă alături de omologul său israelian, Jim Mattis a fost întrebat dacă armata siriană a mutat avioane de luptă către o bază a Rusiei din regiunea Latakia, în vestul Siriei.

"Nu există îndoială că Siria şi-a dispersat avioanele de luptă în ultimele zile", a declarat secretarul american al Apărării.

Mattis a reiterat faptul că Statele Unite îşi menţin convingerea că Siria deţine în continuare arme chimice.

"Pot să spun cu autoritate că Siria a reţinut câteva arme chimice. Este o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi este o chestiune care trebuie să fie abordată pe cale diplomatică", a mai spus Jim Mattis.

Miercuri, armata israeliană a anunţat că are informaţii potrivit cărora forţele regimului sirian Bashar al-Assad se află în posesia câtorva tone de arme chimice.

În 2013, în baza unui acord intermediat de Rusia şi Statele Unite, Siria a acceptat să distrugă toate armele chimice pe care le deţine.

În data de 4 aprilie, un presupus atac chimic desfăşurat în provincia siriană Idlib a ucis 90 de persoane, între care 30 de copii. Administraţia Donald Trump şi alte naţiuni susţin că regimul de la Damasc este responsabil pentru acest incident. În replică, armata americană a lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria.

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a anunţat că, în urma rezultatelor unor teste "incontestabile", s-a stabilit că în cadrul atacului cu arme chimice din Siria a fost folosit gaz sarin sau o substanţă chimică asemănătoare.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant).

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici