Joe Biden a spus că Xi Jinping este un "dictator" imediat după întâlnirea între cei doi lideri. Ar putea declanşa o reacţie din partea Chinei

Preşedintele Joe Biden şi preşedintele Xi Jinping au avut miercuri o întâlnire diplomatică în marja unui summit al statelor din Pacific, menită să calmeze temerile legate de faptul că Statele Unite şi China se îndreaptă spre un conflict militar în zona Indo-Pacific.

2330 afișări
Imaginea articolului Joe Biden a spus că Xi Jinping este un "dictator" imediat după întâlnirea între cei doi lideri. Ar putea declanşa o reacţie din partea Chinei

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

În cadrul conferinţei de presă de după întâlnire, Joe Biden şi-a menţinut evaluarea anterioară potrivit căreia Xi Jinping este un dictator.

"El este. Este un dictator în sensul că este un tip care conduce o ţară care este o ţară comunistă", a declarat Biden după sesiunea de discuţii de patru ore cu Xi, potrivit Politico.

Comentariile lui Biden ar putea declanşa posibile reacţii din partea Chinei. Ultima dată când Biden l-a numit dictator pe Xi Jinping, la o strângere de fonduri din iunie în nordul Californiei, oficialii chinezi au calificat remarcile drept absurde şi o provocare.

Biden a anunţat miercuri acorduri privind o serie de măsuri de consolidare a încrederii, în special o reluare a comunicării între militari la nivel înalt. "Comunicări deschise, clare, directe", a spus el, care vor ajuta la evitarea "erorilor vitale de calcul de ambele părţi" care pot duce la accidente.

Biden a mai spus că el şi Xi Jinping au convenit asupra unor măsuri care ar putea contribui la reducerea fluxului de substanţe chimice chinezeşti folosite în producţia de fentanil din SUA şi că cele două ţări vor discuta în continuare despre impactul inteligenţei artificiale, inclusiv despre riscurile şi problemele de siguranţă asociate cu tehnologia emergentă.

"Întâlnirile noastre au fost întotdeauna sincere şi directe. Nu am fost întotdeauna de acord, dar au fost întotdeauna directe", a declarat Biden. "Iar ziua de astăzi s-a bazat pe munca pe care am depus-o în ultimele câteva luni de diplomaţie la nivel înalt între echipele noastre".
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici