Joe Biden afirmă că Ucraina va primi toată asistenţa militară necesară

Ucraina va primi asistenţa militară necesară pentru a respinge invazia militară rusă, a declarat vineri seară preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, pe fondul disputelor cu Germania privind furnizarea de tancuri.

297 afișări
Imaginea articolului Joe Biden afirmă că Ucraina va primi toată asistenţa militară necesară

Sursa foto: Profimedia

"Ucraina va primi toată asistenţa de care are nevoie", a afirmat preşedintele Biden, potrivit postului de televiziune CNN, răspunzând la o întrebare privind intenţia Poloniei de a oferi armatei ucrainene tancuri de fabricaţie germană.

Reprezentanţii statelor occidentale nu au ajuns la niciun acord, cu ocazia reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, desfăşurată la Baza militară germană Ramstein, în privind furnizării de tancuri ultramoderne Ucrainei. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunţat că Guvernul de la Berlin analizează posibilitatea de a livra tancuri Leopard Ucrainei, dar, deocamdată, nu a luat nicio decizie în acest sens. Situaţia confirmă persistenţa disensiunilor între Germania şi Statele Unite.

"Referitor la furnizarea de tancuri Leopard, nu există o opinie unanimă", a declarat Boris Pistorius. El a a negat că Berlinul blochează "unitatea" coaliţiei care este favorabilă furnizării de armament avansat Ucrainei, dar a subliniat că există atât argumente în favoarea aprovizionării Ucrainei cu tancuri, cât şi împotriva unei astfel de acţiuni. "Există motive bune pentru livrarea de tancuri şi motive bune împotriva livrării. Şi, ţinând cont de situaţia generală a unui război care durează deja de aproape un an, toate argumentele pro şi contra trebuie analizate foarte atent, iar această evaluare este împărtăşită explicit de mulţi aliaţi", a afirmat Pistorius.

Berlinul insistă pentru o soluţie coordonată, iar unii oficiali germani au semnalat că nu vor fi furnizate tancuri Leopard dacă Washingtonul nu oferă Ucrainei tancuri M1 Abrams. Pentagonul a anunţat că nu va livra Ucrainei vehicule militare de acest tip.

Poziţia Germaniei trebuie interpretată şi în contextul eforturilor de evitare a unui conflict direct între NATO şi Rusia. "Trebuie să evităm ca acest conflict să devină un război între Rusia şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord", a afirmat marţi cancelarul Olaf Scholz.

Pe fondul disputelor, senatorii americani Lindsey Graham, Richard Blumenthal şi Sheldon Whitehouse s-au întâlnit vineri, în Ucraina, cu preşedintele Volodimir Zelenski şi au cerut Statelor Unite şi Germaniei să trimită tancuri ultramoderne. "Noi trei, un politician republican şi doi politicieni democraţi, împărtăşim acelaşi obiectiv - ajutarea Ucrainei să alunge trupele ruse de pe teritoriul său. Pentru a atinge acest obiectiv, armata ucraineană are nevoie de tancuri. Ne-am săturat de circul referitor la cine şi când va trimite tancuri. Putin încearcă să rescrie graniţele Europei cu forţa, este în pericol ordinea mondială", a afirmat Graham.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici