Joe Biden este favorabil instruirii piloţilor ucraineni pe avioane F-16 în ţări europene

Preşedintele Joseph Biden susţine instruirea piloţilor ucraineni pe avioane de vânătoare de tip F-16, de fabricaţie americană, dar programul de pregătire se va derula în ţări europene şi va dura câteva luni, urmând ca între timp să fie luată o decizie privind furnizarea aeronavelor.

155 afișări
Imaginea articolului Joe Biden este favorabil instruirii piloţilor ucraineni pe avioane F-16 în ţări europene

Conform unor surse citate de agenţia The Associated Press şi de site-ul Tagesschau.de, Biden, aflat la summitul Grupului G7, în Japonia, a exclus posibilitatea furnizării de către SUA a avioanelor F-16, dar s-a declarat dispus să faciliteze instruirea piloţilor în ţări europene.

"Preşedintele Biden susţine o iniţiativă comună vizând antrenarea piloţilor ucraineni pe avioane de vânătoare de ultimă generaţie. În cursul programului de instruire, care se va derula în următoarele luni, coaliţia ţărilor participante va decide când va furniza avioane, câte şi cine le va furniza", a confirmat un oficial de la Casa Albă, sub protecţia anonimatului, citat de cotidianul Le Monde.

Anterior, oficiali citaţi de cotidianul The Washington Post declarau că Administraţia de la Washington ar fi informat aliaţii europeni că nu va bloca transferul de avioane de vânătoare F-16 în Ucraina. Informaţia nu a fost confirmată oficial de Washington şi ar reprezenta o schimbare semnificativă de poziţie. Alte surse de la Washington au transmis că deocamdată nu s-a luat nicio decizie privind avioanele F-16.

Marea Britanie şi Olanda au anunţat crearea unei coaliţii pentru facilitarea transferului de avioane F-16 Ucrainei. Însă Guvernul de la Londra a transmis clar că nu va furniza avioane de vânătoare occidentale Ucrainei, iar poziţii similare au anunţat Polonia şi Germania.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici