Joe Biden îndeamnă Guvernul irakian să coopereze cu triburile sunnite pentru a combate Al-Qaida

Vicepreşedintele american Joe Biden a discutat telefonic, miercuri, cu premierul irakian Nuri al-Maliki, pentru a doua oară într-o săptămână, semn al presiunii crescânde pe care americanii o fac asupra şefului Guvernului de la Bagdad, în urma confruntărilor care zguduie Irakul.

82 afișări
Imaginea articolului Joe Biden îndeamnă Guvernul irakian să coopereze cu triburile sunnite pentru a combate Al-Qaida

Vicepreşedintele american Joe Biden şi premierul irakian Nuri al-Maliki (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Combatanţii din gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant, care are legături cu Al-Qaida, şi membri triburilor ostile guvernului au preluat în ultimele zile controlul la Fallujah, oraş din provincia majoritar sunnită Al-Anbar, situată la frontiera cu Siria.

Joe Biden i-a cerut premierului Maliki "să continue eforturile guvernului pentru cooperarea cu liderii naţionali, tribali şi locali", potrivit unui comunicat al Casei Albe.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a asigurat că Washingtonul l-a îndemnat pe Maliki, şiit, să depună eforturi pentru reconcilierea politică şi, de asemenea, să lanseze operaţiuni militare pentru alungarea insurgenţilor care au legături cu Al-Qaida din Fallujah şi Ramadi, oraşe situate în provincia al-Anbar, unde trupele americane au desfăşurat, în urmă cu zece an, cele mai sângeroase lupte din conflictul irakian.

În acest context, preşedintele Barack Obama a fost criticat de adversarii politici pentru că nu a semnat cu premierul Nuri al-Maliki un acord pentru menţinerea soldaţilor americani în Irak după retragerea trupelor, la sfârşitul lui 2011.

Critici l-au vizat şi pe premierul Nuri al-Malik pentru că nu a ajuns la o înţelegere cu comunitatea sunnită din Irak, unde disputele între comunităţi au lăsat un gol umplut de grupări precum SIIL. "Premierul Maliki l-a informat pe vicepreşedintele american în legătură cu noile elemente privind situaţia din provincia al-Anbar, printre care şi o serie de iniţiative politice la nivel local şi naţional", mai arată comunicatul Casei Albe. Joe Biden a salutat, de asemenea, angajamentul lui Maliki de a menţine data organizării alegerilor la sfârşitul lui aprilie, în pofida intensificării violenţelor în regiunea al-Anbar şi în mai multe oraşe din ţară.

Statele Unite au anunţat luni că vor intensifica demersurile în vederea livrării de rachete şi drone de supraveghere în Irak, pentru a ajuta Guvernul să combată insurgenţii care au legături cu Al-Qaida. Secretarul de stat John Kerry a reafirmat, de asemenea, că Washingtonul nu are în vedere să trimită din nou trupe pentru susţinerea Guvernului irakian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici