Joe Biden se întâlneşte cu liderii din India, Japonia şi Australia /China critică reuniunea QUAD

  • Preşedintele SUA, Joe Biden, se întâlneşte cu liderii din India, Japonia şi Australia, în cadrul reuniunii QUAD
  • China contestă iniţiativa, considerând-o "sortită eşecului"
1762 afișări
Imaginea articolului Joe Biden se întâlneşte cu liderii din India, Japonia şi Australia /China critică reuniunea QUAD

Sursa foto: Mediafaxfoto

Preşedintele SUA, Joseph Biden, se întâlneşte vineri, la Casa Albă, cu liderii din India, Japonia şi Australia, în cadrul summitului organizaţiei Cvadrilaterale pentru Dialog în materie de Securitate (QUAD), o iniţiativă criticată dur de China, informează agenţia Reuters.

Reuniunea QUAD are rolul înregistrării de progrese în privinţa furnizării de vaccinuri anti-COVID-19, în domeniul infrastructurii şi cooperării tehnologice.

Înaintea reuniunii, Joseph Biden a avut o întrevedere bilaterală cu premierul Indiei, Narendra Modi. Cei doi lideri au salutat starea relaţiilor dintre SUA şi India şi au semnalat intenţiile de a lansa "un nou capitol", conform postului tv News18. SUA şi India au fixat bazele pentru o relaţie bilaterală "transformatoare".

Reuniunea QUAD este urmărită atent de China, care a criticat în mai multe rânduri această organizaţie, considerând că este "sortită eşecului".

După summitul QUAD, la care vor participa preşedintele SUA, Joseph Biden, premierul Indiei, Narendra Modi, cel al Japoniei, Yoshihide Suga, şi cel al Australiei, Scott Morrison, liderul de la Casa Albă va avea o întrevedere bilaterală cu Yoshihide Suga.

Vor fi anunţate o serie de acorduri care vizează direct China, inclusiv unul pentru protejarea reţelelor de distribuţie a semiconductorilor, dar şi un tratat pentru combaterea pescuitului ilegal şi protejarea domeniului maritim. Sunt prevăzute şi acorduri în domeniul tehnologiei 5G şi planuri de monitorizare a schimbărilor climatice.

Reuniunea QUAD intervine după ce Australia, Marea Britanie şi SUA au semnat parteneriatul de securitate AUKUS, prin care Australia va primi submarine militare cu propulsie nucleară. China a denunţat parteneriatul AUKUS, avertizând că tratatul va declanşa o cursă a înarmării.

Grupul QUAD urmează să anunţe planuri de furnizare a un miliard de doze de vaccinuri anti-COVID-19 în Asia până la sfârşitul anului 2022. India a semnalat că va relua exporturile de vaccinuri în octombrie.

Administraţia de la Beijing a criticat dur, vineri, iniţiativa QUAD. "O clică închisă, exclusivistă care vizează alte ţări, o iniţiativă împotriva tendinţelor vremurilor şi a aspiraţiilor ţărilor din regiune. Această iniţiativă nu va găsi nicio susţinere şi este sortită eşecului", a afirmat vineri Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici