Joe Biden: SUA nu vor dicta Israelului atitudinea pe care trebuie să o aibă faţă de Iran

Statele Unite nu vor dicta Israelului atitudinea pe care trebuie să o aibă faţă de ambiţiile nucleare iraniene, a declarat duminică vicepreşedintele american Joe Biden, într-un interviu pentru postul de televiziune ABC.

61 afișări
Imaginea articolului Joe Biden: SUA nu vor dicta Israelului atitudinea pe care trebuie să o aibă faţă de Iran

Joe Biden: SUA nu vor dicta Israelului atitudinea pe care trebuie să o aibă faţă de Iran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Israelul poate determina singur - este o naţiune suverană - ce este în interesul său şi ce decide să facă faţă de Iran sau altcineva", a declarat Biden.

"Fie că suntem de acord, fie că nu. Au dreptul să o facă (...). Nu putem dicta unei naţiuni suverane ceea ce poate face şi ce nu, când decide, dacă decide, că existenţa sa este ameninţată", a explicat el.

Preşedintele american Barack Obama a indicat că vrea să vadă progrese până la sfârşitul anului în politica sa de deschidere faţă de Iran, însă nu exclude o "gamă de măsuri", mai ales înăsprirea sancţiunilor, dacă Teheranul îşi continuă programul nuclear controversat.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a exclus un posibil atac militar împotriva Iranului, insistând pe faptul că nu va permite Teheranului să dispună de arma atomică. Mossadul (serviciile secrete israeliene) a apreciat la jumătatea lui iunie că Iranul ar putea dispune de o bombă atomică "gata de a fi folosită" în 2014.

"Dacă Guvernul Netanyahu decide un plan de acţiune, altul decât cel urmat în prezent, este dreptul său suveran să o facă. Alegerea nu ne aparţine", a subliniat Biden. "Dar nici o presiune din partea altei naţiuni nu va modifica atitudinea noastră în ceea ce priveşte modalitatea de abordare".

Biden a repetat că administraţia Obama rămâne deschisă continuării negocierilor cu Teheranul, în pofida reprimării severe a manifestaţiilor care au urmat realegerii contestate, la 12 iunie, a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

"Dacă iranienii răspund ofertei de discuţii, vom discuta", a subliniat Biden. "Oferta este pe masă", a adăugat el.

Israelul, singura putere nucleară din regiune, nedeclarată însă, susţine, ca şi Occidentul, că Iranul încearcă să se doteze cu un arsenal nuclear, în pofida dezminţirilor repetate ale Teheranului.

Netanyahu a apreciat că un Iran dotat cu arma nucleară constituie cea mai mare ameninţare pentru Israel, amintind apelurile preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad la ştergerea Israelului de pe hartă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici