Joe Biden va transfera temporar puterea vicepreşedintelui Kamala Harris. Preşedintele SUA va trece printr-o serie de proceduri medicale

Preşedintele SUA Joe Biden va transfera temporar puterea vicepreşedintelui Kamala Harris, în timp ce acesta este sub anestezie pentru o colonoscopie de rutină, a declarat reporterilor Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe.

29765 afișări
Imaginea articolului Joe Biden va transfera temporar puterea vicepreşedintelui Kamala Harris. Preşedintele SUA va trece printr-o serie de proceduri medicale

Joe Biden va transfera temporar puterea vicepreşedintelui Kamala Harris. Preşedintele SUA va trece printr-o serie de proceduri medicale

„În acest timp, vicepreşedintele va lucra din biroul ei din aripa de vest”, a spus Psaki într-un comunicat.

Biden a sosit vineri dimineaţa la Centrul Medical Walter Reed pentru a fi supus unui examen medical anual de rutină.

Este o rutină ca un vicepreşedinte să-şi asume puterile prezidenţiale în timp ce preşedintele este supus unei proceduri medicale care necesită anestezie. Vicepreşedintele Dick Cheney a făcut acest lucru de mai multe ori, când preşedintele de atunci George W. Bush a urmat o procedură similară.

"La fel cum a fost cazul când preşedintele George W. Bush a fost supus aceleiaşi proceduri în 2002 şi în 2007, în conformitate cu procedura prevăzută de Constituţie, preşedintele Biden îi va transfera puterea vicepreşedintelui pentru o scurtă perioadă de timp cât va fi sub anestezie", a declarat Jen Psaki.

Transferul puterii este prevăzut de amendamentul 25, prezentat Congresului în 1965 după asasinarea lui John Kennedy şi ratificat în 1967. A fost folosit de mai multe ori întotdeauna pentru câteva ore şi întotdeauna pentru o colonoscopie: în 1985, când Ronald Reagan a fost apoi operat pentru cancer de intestin şi a lăsat temporar comanda lui George HW Bush; în 2002 şi 2007, când George W. Bush a încredinţat ţara adjunctului său, Dick Cheney.

Totuşi, este pentru prima oară în istorie când o femeie va îndeplini atribuţiile de preşedinte.

Starea medicală a preşedintelui american Joe Biden este în centrul atenţiei publice în Statele Unite. În decembrie 2019, echipa de campanie a transmis un buletin medical oficial care arăta că Joseph Biden era "sănătos" şi "apt să exercite atribuţiile de preşedinte". Medicul personal Kevin O'Connor a raportat însă un ritm cardiac "neregulat".

Joseph Biden va împlini sâmbătă vârsta de 79 de ani.

Trump a refuzat să transfere puterile

La începutul acestui an, fosta secretară de presă a fostului preşedinte Donald Trump, Stephanie Grisham, a insinuat că predecesorul lui Biden a suferit o colonoscopie într-o vizită secretă la Walter Reed în 2019, dar a ţinut sub tăcere acest lucru pentru a evita transferul puterii prezidenţiale către vicepreşedintele Mike Pence.

În cartea sa, "I'll Take Your Questions Now", Grisham nu foloseşte termenul de colonoscopie, dar insinuează că pentru asta a fost vizita.

Ea spune că vizita lui Trump la spital, care a stârnit săptămâni întregi de speculaţii cu privire la starea sa de sănătate, a fost o "procedură foarte obişnuită", în timpul căreia "pacientul este anesteziat". De asemenea, ea scrie că Bush a avut o procedură similară în timpul mandatului. Grisham scrie că Trump nu a vrut ca vicepreşedintele Mike Pence să fie la putere în timp ce el era sedat, acesta fiind o parte din motivul pentru care a ţinut vizita privată. De asemenea, el "nu a vrut să fie ţinta unei glume" la televiziune, scrie Grisham.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici