John Kerry, vizită surpriză la Bagdad: Prima deplasare a unui şef al diplomaţiei americane în Irak după 2009

Secretarul de Stat american John Kerry a ajuns duminică la Bagdad pentru o vizită-surpriză în timpul căreia va exercita presiuni asupra liderilor irakieni pentru ca aceştia să dea dovadă de o cooperare mai bună în privinţa conflictului sirian, a anunţat un jurnalist al AFP care călătoreşte cu Kerry.

164 afișări
Imaginea articolului John Kerry, vizită surpriză la Bagdad: Prima deplasare a unui şef al diplomaţiei americane în Irak după 2009

John Kerry (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Este vorba despre prima deplasare a unui şef al diplomaţiei americane în Irak după cea a lui Hillary Clinton în 2009.

Această vizită are loc la câteva zile după împlinirea a zece ani de la invadarea ţării, care a condus la înlăturarea regimului lui Saddam Hussein, dar a eşuat în a instaura democraţia parlamentară stabilă dorită de Washington.

În cursul întrevederilor sale cu premierul Nuri al-Maliki şi cu preşedintele Parlamentului Osama al-Nujaifi, Kerry ar urma să ceară Irakului să colaboreze în vederea izolării regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

În opinia Washingtonului, Bagdadul ar putea să contribuie interzicând avioanelor iraniene încărcate cu arme destinate Damascului să survoleze teritoriul irakian.

Secretarul de Stat ar urma, de asemenea, să exprime îngrijorarea Washingtonului cu privire la valul de proteste din partea minorităţii sunnite care afectează ţara de la sfârşitul lui decembrie.

Statele Unite se tem că Al-Qaida ar putea recupera mişcarea în favoarea sa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici