John McCain: SUA nu au nevoie de confirmare din partea ONU pentru un răspuns real în Siria

Un răspuns "real" al Statelor Unite faţă de presupusul atac chimic comis săptămâna trecută în Siria nu necesită o confirmare din partea ONU, a apreciat luni senatorul american John McCain.

662 afișări
Imaginea articolului John McCain: SUA nu au nevoie de confirmare din partea ONU pentru un răspuns real în Siria

John McCain (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Senatorul republican s-a declarat "total convins" că regimul preşedintelui Bashar al-Assad este vinovat de comiterea acestei "atrocităţi", în timp ce inspectori ai Naţiunilor Unite urmau să înceapă să ancheteze, luni, la locul presupusului atac chimic imputat regimului sirian, în apropiere de Damasc.

John McCain, care militează pentru furnizarea de ajutor militar rebelilor sirieni cu scopul de a înclina balanţa în favoarea lor, consideră puţin probabil că echipa de experţi ONU va putea efectua o anchetă completă.

"Îmi este greu să cred că Bashar al-Assad va autoriza ONU să ancheteze asupra a ceva ce a făcut şi care ar fi negativ pentru el", a declarat omul politic american la Seul, unde se află în vizită.

"Dar noi nu avem nevoie de confirmarea ONU", a adăugat el. "Dacă Statele Unite se retrag şi nu decid acţiuni reale - nu este vorba doar de a lansa câteva rachete de croazieră - atunci credibilitatea noastră în lume va fi şi mai afectată, dacă mai avem una".

Potrivit lui John McCain, Statele Unite trebuie să neutralizeze capacităţile aeriene ale regimului sirian şi să stabilească o zonă de securitate sub protecţia lor.

Misiunea ONU, alcătuită din aproximativ zece inspectori, se află la Damasc începând din 18 august pentru a ancheta asupra unor acuzaţii referitor la alte presupuse atacuri chimice comise de la începutul acestui an în Siria.

Dar trei zile mai târziu, armata a efectuat o ofensivă la est şi la vest de Damasc, în timpul căreia opoziţia a acuzat regimul că a folosit arme chimice ce au ucis peste 1.000 de persoane.

La rândul său, Médecins sans frontières a anunţat că 335 de pacienţi, "care prezentau simptome neurotoxice", au decedat în regiunea Damasc, dar a precizat că nu a putut să "confirme din punct de vedere ştiinţific cauza acestor simptome sau să stabilească responsabilitatea acestui atac".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici