JP Morgan avertizează că economia SUA este pe cale să cadă în T1 2021

  • Intensificarea pandemiei, restricţiile şi Washingtonul care doarme la volan formează contextul toxic care descurajează redresarea economică a SUA exact în momentul în care Joe Biden se pregăteşte să preia conducerea
  • JPMorgan avertizează că economia este pe cale să cadă în teritoriul negativ.
770 afișări
Imaginea articolului JP Morgan avertizează că economia SUA este pe cale să cadă în T1 2021

JP Morgan avertizează că economia SUA este pe cale să cadă în T1 2021

JPMorgan a devenit prima bancă de pe Wall Street care, conform CNN, a avertizat că PIB-ul va deveni negativ la începutul anului viitor, în timp ce americanii aşteaptă distribuirea vaccinurilor.

"Iarna aceasta va fi sumbră", au scris economiştii JPMorgan într-o notă pentru clienţi, "şi credem că economia se va contracta din nou" în primul trimestru.

După o creştere de succes în această vară, economia îşi pierde rapid viteza. Al treilea trimestru a înregistrat o creştere record de 33,1%, dar acum JPMorgan se aşteaptă ca PIB să încetinească până la 2,8% în al patrulea trimestru şi apoi să scadă cu 1% în primele trei luni ale anului 2021.

Infecţiile Covid-19 au crescut până la niveluri record, forţând întoarcerea restricţiilor: şcolile publice din New York au fost închise din nou în această săptămână, California şi Ohio au emis carantine la nivel naţional şi chiar şi Grădina Zoologică Naţională se închide din nou. Toţi aceşti paşi vor adăuga presiune asupra economiei SUA.

Guvernul federal nu poate ajunge la un acord privind tratamentul economiei. Republicanii şi democraţii nu au reuşit în mod repetat să ajungă la un acord privind un nou sprijin fiscal, generând un scenariu în care 12 milioane de americani şi-ar putea pierde beneficiile până la sfârşitul anului.

Ian Shepherdson, economist-şef la Pantheon Macroeconomics, a criticat Congresul pentru o „îngrozitoare abandonare a îndatoririlor sale”.

Departamentul Trezoreriei a pus paie pe foc după ce a eliminat 455 miliarde de dolari din fondurile pe care Rezerva Federală le folosea pentru programele de împrumut de urgenţă. Fed a emis o declaraţie care se opunea acestei măsuri, marcând o dispută publică rară între banca centrală şi Departamentul Trezoreriei - în mijlocul unei crize.

Chiar şi Camera de Comerţ a SUA, o organizaţie în mod normal prietenoasă cu republicanii, a declarat că decizia lui Mnuchin „închide uşa opţiunilor de lichiditate pentru companii într-un moment în care acestea au cea mai mare nevoie de acestea”, adăugând că „leagă inutil mâinile viitoarei administraţii."

JPMorgan se aşteaptă ca economia să crească „rapid” în al doilea şi al treilea trimestru, cu o creştere anualizată de 4,5% şi respectiv 6,5%.

Vânzările cu amănuntul abia au crescut în octombrie, iar pentru prima dată din aprilie cheltuielile în baruri şi restaurante au scăzut. După cum arată CNN Business, rezervările la restaurantele de pe OpenTable au atins punctul culminant la mijlocul lunii octombrie şi au scăzut cu mai mult de jumătate faţă de anul trecut.

Target, unul dintre cei mai mari comercianţi cu amănuntul din ţară, a avut o explozie în al treilea trimestru, dar a avertizat că pandemia şi economia prezintă riscuri reale în viitor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sua,
economie,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici