Julian Assange ar suferi de o afecţiune pulmonară

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra de cinci luni, suferă de o afecţiune pulmonară care riscă să se agraveze, a declarat miercuri ambasadoarea Ecuadorului în Marea Britanie, Ana Alban, în cadrul unei vizite la Quito.

172 afișări
Imaginea articolului Julian Assange ar suferi de o afecţiune pulmonară

Julian Assange (Imagime: Mediafax Foto/AFP)

"El suferă de o afecţiune cronică la plămâni care se poate agrava în orice moment", a afirmat Alba înaintea unei reuniuni a corpului diplomatic cu preşedintele Rafael Correa.

"Statul ecuadorian acoperă costurile medicale" şi îi "asigură vizite medicale zilnice", a precizat ambasadoarea, amintind că militantul trăieşte într-un "spaţiu restrâns".

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al WikiLeaks la Londra, Kristinn Hrafnsson, a refuzat să comenteze anunţul de la Quito privind sănătatea fondatorului site-ului.

Assange s-a refugiat de 162 de zile la ambasada Ecuadorului, situată într-un apartament londonez, pentru a scăpa de extrădarea în Suedia unde ar fi trebuit judecat într-un caz de viol şi agresiune sexuală.

Ecuadorul i-a acordat azil politic, dar Londra vrea să pună în aplicare mandatul de arestare suedez. Tratativele dintre cele două ţări nu au condus la nicio soluţie pentru moment.

Australianul în vârstă de 41 de ani afirmă că dacă va fi trimis în Suedia, riscă să fie extrădat către Statele Unite, nemulţumite de publicarea de către WikiLeaks a unor documente americane secrete, unde riscă pedeapsa cu moartea. 

La sfârşitul lui octombrie, Ecuadorul a arătat deja că Assange riscă o deteriorare a stării de sănătate, reproşându-i Londrei că nu îi permite să iasă liber din ambasadă pentru a fi spitalizat. 

Ministrul adjunct ecuadorian al Afacerilor Externe, Marco Albuja, a afirmat că acesta a "slăbit mult" şi că Quito este "foarte îngrijorat pentru sănătatea lui". 

Fondatorul WikiLeaks a apărut însă la scurt timp după aceasta, în formă fizică bună, într-un interviu acordat din ambasada ecuadoriană postului american de televiziune CNN.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici