Julian Assange denunţă intervenţia SUA pentru a obţine date private de la Twitter

Julian Assange a denunţat luni intervenţia Statelor Unite pentru a obţine date private de la Twitter despre trei persoane care ar fi utilizat serviciul de micro-blogging pentru a obţine informaţii provenind de la WikiLeaks sau de la fondatorul său.

25 afișări
Imaginea articolului Julian Assange denunţă intervenţia SUA pentru a obţine date private de la Twitter

Julian Assange denunţă intervenţia SUA pentru a obţine date private de la Twitter (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un tribunal federal american urmează să organizeze o audiere, marţi, la Alexandria (Virginia, est), pentru a examina validitatea unui mandat judiciar ordonând Twitter să dea informaţii asupra conturilor unui parlamentar islandez, Birgitta Jonsdottir, unui cercetător american în informatică, Jacob Appelbaum, şi al lui Rop Gonggrijp, un colaborator olandez al WikiLeaks.

Această cerere a autorităţilor americane "este un atac scandalos contra vieţii private şi dreptului la liberă exprimare al utilizatorilor Twitter, dintre care mulţi sunt cetăţeni americani", a declarat Assange, într-un comunicat.

Este "cu atât mai şocant în acest moment, (pentru că) este vorba despre un atac la dreptul la libertatea de asociere, o libertate pe care popoarele tunisian şi egiptean, spre exemplu, încurajate de informaţiile dezvăluite de WikiLeaks, au găsit-o atât de preţioasă", a adăugat fondatorul WikiLeaks.

Potrivit WikiLeaks, autorităţile americane cer Twitter să "dezvăluie numele, datele şi localizările tuturor persoanelor care au primit, prin serviciile sale, mesaje din partea WikiLeaks sau a lui Assange".

Tot potrivit WikiLeaks, alte grupuri de Internet, ca Google, Facebook şi Yahoo! ar putea primi cereri similare şi "poate că au furnizat, deja, informaţii" Statelor Unite.

"Noi cerem tuturor furnizorilor de servicii să spună dacă au primit asemenea cereri şi dacă au răspuns acestora", a spus Assange, luni.

Mai multe grupuri de apărare a libertăţilor individuale, între care şi puternica organizaţie americană de apărare a libertăţilor civile (ACLU), contestă, în faţa justiţiei, acest ordin adresat Twitter, acţiune descrisă de WikiLeaks ca "prima rundă a bătăliei judiciare a administraţiei americane contra lui Julian Assange".

Un avocat britanic al lui Assange, Geoffrey Robertson, a cooptat în acest caz un profesor de drept din cadrul prestigioasei Universităţi americane Harvard, Alan Dershowitz.

Dosarul a creat dezbateri în Statele Unite şi Islanda, ambasadorul american la Reykjavik fiind convocat, în ianuarie, la Ministerul islandez al Afacerilor Extrerne, care i-a prezentat "profunda sa îngrijorare".

Birgitta Jonsdottir, o militantă pentru libertatea presei, care s-a distanţat de WikiLeaks în ultimele luni, a acuzat Washingtonul că vrea să "incrimineze" publicarea anumitor informaţii, punând, astfel, "jurnaliştii în pericol, în viitor".

WikiLeaks a publicat pe Internet mii de documente confidenţiale asupra războaielor din Irak şi Afganistan şi note trimise de diplomaţi americani aflaţi la post în întreaga lume.

Plasat în arest la domiciliu, într-un conac englezesc, Julian Assange va afla, la 24 februarie, dacă Marea Britanie acceptă extrădarea sa către Suedia, unde va răspunde la acuzaţiile de viol formulate împotriva sa de două tinere.

Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici