Julian Assange îi cere premierului australian să îl repatrieze

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, i-a cerut premierului australian Julia Gillard să îl repatrieze, cu câteva zile înainte de a compărea în faţa justiţiei britanice pentru presupuse agresiuni sexuale.

26 afișări
Imaginea articolului Julian Assange îi cere premierului australian să îl repatrieze

Julian Assange îi cere premierului australian să îl repatrieze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Julian Assange, aflat în arest la domiciliu în Marea Britanie şi pe numele căruia Suedia a emis o cerere de extrădare, urmează să fie audiat luni de un tribunal britanic.

Urmărit de justiţia suedeză într-un caz de agresiune sexuală împotriva unor tinere în august, Julian Assange afirmă că este victima unei manevre politice a autorităţilor suedeze legate de divulgarea de documente confidenţiale în cadrul Wikileaks.

Într-o înregistrare video difuzată de site-ul de Internet al cotidianului Sydney Morning Herald, fondatorul WikiLeaks îi cere lui Gillard să îl susţină.

"Au fost apeluri scandaloase şi ilegale de a mă ucide pe mine şi echipa mea, un caz evident de incitare la violenţă. Dar Guvernul australian a acceptat aceste comportamente prin tăcere diplomatică", a adăugat el.

"Julia Gillard ar trebui să ia activ măsuri pentru repatrierea mea şi să ne protejeze. Ea ar trebui să contacteze ambasada din Statele Unite pentru a le spune să înceteze", a continuat Julian Assange, care s-a declarat nerăbdător să se întoarcă la Melbourne.

Fondatorul WikiLeaks este vizat de o anchetă penală în Statele Unite după ce a organizat difuzarea a sute de telegrame diplomatice şi rapoarte militare confidenţiale.

Apărătorii lui Assange se tem că o eventuală extrădare a lui în Suedia ar deschide calea către o extrădare în Statele Unite, unde pentru unii este inamicul public numărul unu de la publicarea unor documente confidenţiale. Assange a declarat recent că are "şanse mari" să fie ucis în închisoare dacă va fi încarcerat dincolo de Atlantic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici