Julian Assange nu mai are acces la internet în ambasada Ecuadorului de la Londra

Autorităţile ecuadoriene au decis să nu mai permită accesul la internet pentru Julian Assange, fondatorul Wikileaks, care beneficiază de azil în ambasada Ecuadorului de la Londra, relatează site-ul BBC News.

2258 afișări
Imaginea articolului Julian Assange nu mai are acces la internet în ambasada Ecuadorului de la Londra

Julian Assange nu mai are acces la internet în ambasada Ecuadorului de la Londra

Decizia a fost luată pentru a-l împiedica pe Assange să interfereze în afacerile interne ale altor ţări.

"Această decizie a fost luată ca urmare a eşecului lui Assange de a respecta acordul scris pe care l-a încheiat cu guvernul la sfârşitul anului 2017, prin care se obligă să nu publice mesaje prin care să interfereze în problemele altor ţări. Guvernul din Ecuador avertizează că acest comportament al lui Assange periclitează relaţiile bune pe care le are Ecuadorul cu Marea Britanie şi cu alte state europene şi din lume", se arată într-un comunicat al guvernului din Ecuador.

Ulterior, WikiLeaks a negat faptul că Julian Assange ar avea o înţelegere cu guvernul ecuadorian în privinţa cenzurării discursului său.

În cursul zilei de luni, Julian Assange a transmis prin intermediul contului de Twitter că pune la îndoială acuzaţiile potrivit cărora Rusia este responsabilă pentru atacul cu o substanţă neurotoxică asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, în oraşul englez Salisbury.

"Faptul că 21 de aliaţi ai SUA au expulzat diplomaţi ruşi în legătură cu un eveniment nerezolvat în Marea Britanie şi faptul că SUA au expulzat de aproape trei ori mai mulţi diplomaţi decât Marea Britanie, presupusa ţară victimă, ajută Kremlinul să spună în continuare că se află sub asediul unor conspiraţii conduse de SUA. Mai mult, deşi este rezonabil ca Theresa May să considere statul rus drept suspectul principal, până în prezent, dovezile sunt circumstanţiale şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice nu a obţinut nicio confirmare independentă, permiţând Kremlinului să promoveze pe plan intern ideea că Rusia este persecutată", a precizat Assange.

Alan Duncan, secretarul de stat pentru Afaceri Externe din Marea Britanie, a răspuns imediat la aceste comentarii, catalogându-l pe Assange drept un "vierme mizerabil şi mic" care trebuie să se predea autorităţilor.

La 22 ianuarie, preşedintele ecuadorian Lenin Moreno l-a avertizat pe Julian Assange să nu intervină în politica Ecuadorului sau a altor "state prietene", după ce fondatorul Wikileaks şi-a manifestat în mod public sprijinul pentru mişcarea de independenţă din Catalonia.

La 11 ianuarie, Marea Britanie a respins cererea Ecuadorului de a-i acorda statut diplomatic lui Julian Assange. Ulterior, fondatorul Wikileaks a primit cetăţenie ecuadoriană.

În luna mai a anului trecut, procurorii suedezi au renunţat la ancheta privind un presupus viol, dar Assange ar putea fi arestat pentru că a încălcat condiţiile de cauţiune din Suedia. Arestarea lui Julian Assange reprezintă o prioritate pentru SUA.

Platforma online WikiLeaks a publicat zeci de mii de documente militare şi diplomatice clasificate, într-una dintre cele mai mari divulgări de informaţii din istoria SUA.

În martie 2016, WikiLeaks a publicat o arhivă de peste 30.000 de e-mailuri trimise către şi de la un server privat al lui Hillary Clinton, în timpul mandatului acesteia de secretar de stat al SUA (2009-2013). Ulterior, WikiLeaks a prezentat aproximativ 20.000 de e-mailuri ale Comitetului Naţional Democrat din SUA, precum şi e-mailuri ale lui John Podesta, şeful de campanie al lui Hillary Clinton pentru alegerile prezidenţiale.

Hillary Clinton susţine că fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a conspirat cu guvernul Rusiei pentru influenţarea alegerilor americane din 2016, în sensul subminării campaniei sale prezidenţiale. Clinton consideră că WikiLeaks este o filială a serviciilor de informaţii ruse.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici