Julian Assange: WikiLeaks a avut o "influenţă" asupra evenimentelor din O.Mijlociu

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, şi-a exprimat duminică satisfacţia faţă de "influenţa semnificativă" a dezvăluirilor site-ului său asupra revoltei care a condus la plecarea preşedintelui tunisian, Zine El Abidine Ben Ali, declanşând, în opinia sa, revolta din Orientul Mijlociu, relatează AFP.

38 afișări
Imaginea articolului Julian Assange: WikiLeaks a avut o "influenţă" asupra evenimentelor din O.Mijlociu

Julian Assange: WikiLeaks a avut o "influenţă" asupra evenimentelor din O.Mijlociu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Telegramele diplomatice dezvăluite de site-ul său, care pun în cauză susţinerea americană a lui Ben Ali, le-au oferit tunisienilor puterea de a se revolta şi au influenţat ţările vecine, care se întrebau în legătură cu oportunitatea de a interveni, a declarat Assange pentru postul australian SBS.

"Pare să se confirme că elementele pe care le-am publicat, prin intermediul cotidianului libanez Al Akhbar, au avut o influenţă semnificativă asupra a ceea ce s-a petrecut în Tunisia", a declarat fondatorul WikiLeaks.

"În plus, nu există nicio îndoială că Tunisia a servit ca exemplu pentru Egipt, Yemen şi Iordania, dar şi pentru toate manifestaţiile care s-au produs", a adăugat el.

Determinat să plece vineri, după 32 de ani la putere, preşedintele egiptean Hosni Mubarak a cedat presiunii străzii, aşa cum s-a întâmplat şi cu preşedintele tunisian, Zine El Abidine Ben Ali, care a fugit din ţară la 14 ianuarie.

Justiţia britanică se va pronunţa, la 24 februarie, asupra cererii de extrădare formulată de Suedia contra lui Assange, în cadrul unui presupus caz de viol şi agresiune sexuală.

De la Londra, Assange, a apreciat că rezultatul evenimentelor care s-au produs în Orientul Mijlociu este "extrem de măgulitor".

"Da, am trăit toate aceste probleme la Londra, dar a vedea tot ceea ce se petrece în alte părţi merită tot timpul pe care l-am pierdut", a adăugat el.

Arestat la începutul lui decembrie, la Londra, Assange este, de două luni, eliberat condiţionat în Marea Britanie. Apărătorii săi subliniază că există riscul ca, după ce va fi extrădat în Suedia, australianul să fie trimis în Statele Unite.

WikiLeaks a publicat, pe Internet, mii de documente confidenţiale asupra războaielor din Irak şi Afganistan, dar şi note provenind de la diplomaţi americani aflaţi la post în întreaga lume.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici