Noi mărturii din avionul Ryanair deturnat: Roman Protaşevici ar fi cerut însoţitorilor de zbor să nu aterizeze în Belarus. „Nu faceţi asta. Mă vor omorî”

  • Pasageri ai zborului Ryanair, deturnat la Minsk, au povestit că jurnalistul Protaşevici a cerut echipajului să nu aterizeze în Belarus.
  • „Nu faceţi asta. Mă vor omorî. Sunt refugiat.”, le-ar fi spus Protaşevici.
  • Un însoţitor de zbor ar fi citat „acorduri legale” ca motiv pentru care avionul trebuie să aterizeze.
1611 afișări
Imaginea articolului Noi mărturii din avionul Ryanair deturnat: Roman Protaşevici ar fi cerut însoţitorilor de zbor să nu aterizeze în Belarus. „Nu faceţi asta. Mă vor omorî”

FOTO: Imagini cu avionul Ryanair forţat să aterizeze în Belarus/ Sursa: Profimedia

Jurnalistul Roman Protaşevici, care a fost reţinut la Minsk, duminică, după deturnarea avionului Ryanair, ar fi cerut echipajului de la bord să nu aterizeze în Belarus, menţionând că se teme pentru viaţa sa, transmite Politico.

„Nu faceţi asta. Mă vor omorî. Sunt refugiat”, le-ar fi spus Protaşevici membrilor echipajului Ryanair, potrivit altor pasageri ai zborului. Mai mult, potrivit martorilor, un însoţitor de zbor a citat „acorduri legale” drept motiv pentru care avionul trebuie să aterizeze la Minsk.

Pasagerii au mai spus că nu au văzut niciun avion de război al Belarusului despre care se spune că a fost trimis să „ajute” la ghidarea avionului comercial către Minsk.

„Cu puţin timp înainte să ajungem în Vilnius, ne-au spus că trebuie să schimbăm destinaţia şi să mergem în Minsk pentru o aterizare de urgenţă, fără să ofere alte explicaţii. Au spus că ni se vor da mai multe detalii când aterizăm.”, a spus Nikos Petalis, pasager al zborulului.

În Minsk, pasagerii au fost coborâţi din avion în grupuri de câte cinci, în timp ce câinii îi miroseau pe ei şi bagajele lor. Ulterior, aceştia au fost urcaţi într-un autobuz pentru aproximativ o oră, înainte să fie luaţi şi duşi la un terminal pentru a continua verificările.

„Roman era cu noi, iar când am ajuns l-au luat pe el şi pe prietena lui. Totul într-un mod foarte discret. A fost foarte calm, nu a ţipat, i-a urmat, într-un fel îşi acceptase destinul.”, a spus Raselle, o altă pasageră a zborului.

Raselle a mai povestit pentru Politico modul în care pasagerii zborului au fost trataţi în aeroportul din Minsk.

„Autorităţile din Belarus ne-au tratat ca pe nişte prizonieri, am fost mult timp în autobuz, apoi în aeroport pentru câteva ore, fără apă şi fără a putea să mergem la baie, totul pentru a ne arăta că ei chiar caută ceva, când, în realitate, doar îşi doreau să îl aresteze pe băiat. A fost un circ, un fiasco.”, a spus aceasta.

Autorităţile din Belarus au trimis duminică un avion de luptă pentru a forţa să aterizeze la Minsk un zbor comercial Ryanair, citând o ameninţare falsă cu bomba. Când avionul a aterizat, ofiţeri ai poliţiei au urcat la bord şi i-au arestat pe Protaşevici şi pe prietena sa.

CITEŞTE AICI: Noi sancţiuni impuse de UE după aterizarea forţată la Minsk. Liniile aeriene europene nu vor mai tranzita Belarusul

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici