Justiţia bulgară a decis să-l extrădeze pe francezul apropiat fraţilor Kouachi

Justiţia bulgară a decis marţi să-l extrădeze către Franţa pe Fritz-Joly Joachin, francezul apropiat fraţilor Kouachi, autorii atacului armat comis pe 7 ianuarie la sediul Charilie Hebdo din Paris.

104 afișări
Imaginea articolului Justiţia bulgară a decis să-l extrădeze pe francezul apropiat fraţilor Kouachi

Justiţia bulgară a decis să-l extrădeze pe francezul apropiat fraţilor Kouachi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt nevinovat, vreau să mă întorc în Franţa", a declarat Joachin, arestat pe 1 ianuarie la frontiera cu Turcia şi care a admis că-i cunoştea pe fraţii Chérif şi Saïd Kouachi.

Însă el contestă faptul că a fost asociat la pregătirea atacului acestora.

Tribunalul din Haskovo (sud) s-a pronunţat cu privire la un mandat de arestare emis pe numele acestui bărbat în vârstă de 28 de ani, de origine haitiană, pentru "participare la o grupare infracţională armată al cărei obiectiv era organizarea unor acţiuni teroriste". Decizia este definitivă, iar potrivit lui Radi Radev, avocatul suspectului, extrădarea ar putea avea loc "în următoarele 24 de ore".

Pentru faptele care-i sunt reproşate, Joachin riscă zece ani de închisoare. Contactat de AFP la finalul audierii, el s-a declarat "mulţumit că revin(e) în Franţa". El a răspuns "nu", când a fost întrebat dacă se teme de o condamnare.

Bărbatul a fost arestat pe 1 ianuarie, în timp ce încerca să traverseze frontiera bulgaro-turcă împreună cu fiul său, în vârstă de trei ani, pe care este suspectat că voia să-l ducă în Siria.

Joachin călătorea, la momentul arestării, împreună cu alte trei persoane, toate suspectate că au avut contacte cu Chérif Kouachi. Însă doar Fritz-Joly Joachin a fost arestat în Bulgaria - după ce a fost acuzat, iniţial, potrivit unui prim mandat de arestare, de răpirea fiului său. Însoţitorii săi au putut să-şi continue drumul către Turcia.

Printre ei se aflau Cheikh Diakhabi, un francez condamnat în 2006 pentru că a efectuat o vizită ilegală în Irak şi care a fost arestat pe 2 ianuarie în Turcia. El urmează să fie expulzat către Franţa "în câteva zile", a declarat o sursă apropiată dosarului pentru AFP, în Turcia.

Partenera tucoaică a lui Joachin, Imané Chanaa, care era împreună cu el în momentul în care a fost arestat, este sora lui Younès Chanaa, deţinut ca presupus membru al unei reţele de recrutare de jihadişti din Europa pentru gruparea Statul Islamic (SI), au precizat anchetatori.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici