Justiţia catalană admite începerea urmăririi penale împotriva lui Artur Mas

Tribunalul Superior de Justiţie din Catalonia, sesizat în special de procurorul naţional, a admis luni plângerile formulate împotriva preşedintelui catalan Artur Mas pentru organizarea, la 9 noiembrie, a votului simbolic privind independenţa regiunii, relatează AFP.

104 afișări
Imaginea articolului Justiţia catalană admite începerea urmăririi penale împotriva lui Artur Mas

Artur Mas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această instanţă, singura competentă pentru anchetarea liderului naţionalist Artur Mas, a reţinut 32 de proceduri judiciare împotriva acestuia din urmă, potrivit unui comunicat, la peste o lună de la organizarea acestuui vot simbolic care a fost interzis de Tribunalul Constituţional, la cererea Guvernului spaniol.

Tribunalul catalan a convocat o reuniune plenară a camerei civile şi a camerei penale pentru a decide calea de urmat în privinţa procedurilor, inclusiv sesizarea Parchetului naţional.

Parchetul naţional a anunţat la 21 noiembrie lansarea unor proceduri judiciare împotriva lui Artur Mas, vicepreşedintei Cataloniei Joana Ortega şi consilierei regionale pentru Educaţie Irene Rigau.

Potrivit Parchetului, organizarea, în special în şcoli, a acestei consultări interzise a constituit un act de nesupunere civică, precum şi un abuz de putere şi o uzurpare a autorităţii.

Disputa dintre Madrid şi Guvernul regional catalan asupra organizării consultării privind independenţa acestei puternice regiuni din nord-estul Spaniei de 7,5 milioane de locuitori a început în urmă cu peste un an.

În primă fază, Artur Mas şi-a anunţat dorinţa de a organiza un referendum pe tema independenţei, considerat anticonstituţional de Madrid. În pofida refuzul puterii centrale, el a anunţat organizarea referendumului la 9 noiembrie.

Tribunalul Constituţional l-a suspendat la sfârşitul lui septembrie. Madridul consideră că numai spaniolii pot să se pronunţe asupra viitorului unei regiuni.

Mas a decis atunci să organizeze un vot simbolic, care de asemenea a fost interzis de Tribunalul Constituţional. Cu toate acestea, Guvernul catalan a încălcat interdicţia.

"Nu înţeleg (aceste plângeri). Dar aceasta este realitatea şi respect pe deplin hotărârile instanţelor judecătoreşti", a declarat Mas pentru presă.

Aproape 2,3 milioane de persoane au participat într-o ambianţă mai degrabă festivă la această consultare neoficială care a mobilizat în principal simpatizanţi ai cauzei separatiste. Aproximativ 1,8 milioane s-au exprimat în favoarea separării Cataloniei de Spania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici