Justiţia franceză a deschis o anchetă asupra campaniei lui Sarkozy din 2007

Justiţia franceză a deschis o anchetă preliminară împotriva lui Nicolas Sarkozy, suspectat în legătură cu o finanţare ilegală a campaniei sale în alegerile prezidenţiale din 2007, scrie cotidianul Aujourd'hui en France/Le Parisien în ediţia de marţi.

79 afișări
Imaginea articolului Justiţia franceză a deschis o anchetă asupra campaniei lui Sarkozy din 2007

Justiţia franceză a deschis o anchetă asupra campaniei lui Sarkozy din 2007 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Altă anchetă este deja în curs, cu privire la campania prezidenţială din 2012 a fostului şef de stat.

Potrivit cotidianului, care nu citează surse, procurorul Parisului a "deschis foarte discret, la începutul lui iulie", o nouă anchetă preliminară care-l vizează atât pe Nicolas Sarkozy, cât şi partidul său UMP (dreapta, în opoziţie), care traversează o perioadă dificilă, în legătură cu suspiciuni privind finanţarea ilegală a campaniei de acum şapte ani.

O primă percheziţie a fost efectuată pe 8 iulie, în urma deschiderii acestei anchete aflate în "faza incipientă", potrivit ziarului.

Potrivit publicaţiei, "investigaţiile vizează un presupus sistem de facturi false" care ar fi permis "decontarea frauduloasă a unor cheltuieli de campanie ale candidatului de către partidul său".

Aceste investigaţii seamănă cu cele deja efectuate începând de la 27 iunie şi care vizează presupuse fapte de delapidare în cursul campaniei din 2012, în urma căreia Sarkozy a fost înfrânt în alegerile prezidenţiale.

La fel ca în această anchetă - numită de presă "dosarul Bygmalion", după numele unei firme care a facturat cheltuielile pentru UMP - "o firmă implicată în campania din 2007 ar fi facturat diverse servicii UMP-ului, deşi acestea erau prestate pentru candidatul Ssarkozy", potrivit cotidianului.

Acuzat deja de "trafic de influenţă, corupţie activă şi tăinuirea încălcării secretului instrucţiei" într-un caz de interceptări telefonice, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy se află în centrul mai multor dosare judiciare susceptibile să-i blocheze o eventuală revenire pe scena politică.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici