Justiţia iraniană neagă acuzaţiile privind violuri comise în închisori

Comisia de anchetă creată de şeful justiţiei iraniene a respins "acuzaţiile de viol" formulate de unul dintre liderii opoziţiei, Mehdi Karoubi, şi a cerut o acţiune judiciară împotriva acestuia şi a complicilor săi, relatează sâmbătă agenţia FARS.

40 afișări
Imaginea articolului Justiţia iraniană neagă acuzaţiile privind violuri comise în închisori

Justiţia iraniană neagă acuzaţiile privind violuri comise în închisori (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După ce l-a audiat pe Karoubi şi a examinat documentele sale, "comisia a ajuns la concluzia că nu există nici o dovadă" care să sprijine acuzaţiile lui Karoubi, precizează scrisoarea semnată de cei trei membri ai comisiei şi trimisă şefului autorităţii judiciare.

"Acest acuzaţii sunt fără fundament, departe de adevăr şi total fabricate", adaugă scrisoarea.

Textul precizează că membrii comisiei s-au întâlnit de două ori cu Mehdi Karoubi.

Comisia recomandă de asemenea "o acţiune justă şi fermă" a justiţiei împotriva "responsabililor pentru aceste acuzaţii şi a complicilor lor", care au fost propagate în linia "acţiunilor împotriva securităţii regimului, începute după prezidenţiale".

Candidat învins la alegerile prezidenţiale de la 12 iunie, reformatorul Mehdi Karoubi a refuzat să recunoască victoria lui Mahmoud Ahmadinejad, invocând o fraudă de amploare.

La 19 august, el a cerut să se întâlnească cu responsabili ai regimului pentru a le prezenta documente "despre abuzuri sexuale comise în anumite închisori" împotriva manifestanţilor arestaţi. Anterior, el afirmase că anumiţi deţinuţi au fost torturaţi până la moarte.

Contestaţiile faţă de rezultatul alegerilor prezidenţiale au generat manifestaţii reprimate sever de autorităţi. Cel puţin 36 de persoane au fost ucise, conform cifrelor oficiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici