Kadhafi acuză Israelul că participă la alimentarea conflictului din Darfur

Preşedintele libian Muammar Kadhafi a acuzat marţi mai multe "forţe străine", printre care şi Israelul, de alimentarea conflictului din Darfur, din vestul Sudanului.

18 afișări
Imaginea articolului Kadhafi acuză Israelul că participă la alimentarea conflictului din Darfur

Kadhafi acuză Israelul că participă la alimentarea conflictului din Darfur (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu este un secret când anunţăm că am descoperit dovezi fără echivoc ce arată că problema din Darfur este alimentată de forţe străine", a declarat el, într-un discurs difuzat de postul libian Allibya.

Colonelul Kadhafi, ales la începutul lui februarie preşedinte al Uniunii Africane pentru o perioadă de un an, a citat explicit Isarelul, afirmând că "lideri importanţi ai rebeliunii (sudaneze) au deschis birouri la Tel Aviv şi se reunesc cu armata" israeliană.

"Dacă Tel Aviv de exemplu este în spatele Darfur, de ce Bechir sau Guvernul sudanez trebuie tras la răspundere?", s-a întrebat preşedintele libian, care a făcut aceste declaraţii în cadrul unui Forum de cooperare între Organizaţia ONU pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) şi Africa.

"CPI, Naţiunile Unite şi comunitatea internaţională trebuie să se întoarcă spre această parte care este în spatele acestui conflict dramatic", a adăugat el.

CPI a anunţat luni că va pronunţa o decizie la 4 martie, foarte aşteptată, privind emiterea sau nu a unui mandat de arestare pe numele preşedintelui sudanez, pentru presupusul său rol în violenţele în Darfur, regiune din vestul Sudanului devastată de un război civil din 2003.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici