Karadzici menţionează un acord cu SUA pentru pacea de la Dayton

Fostul lider politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadzici a invocat, joi, "o înţelegere" încheiată cu negociatorul american Richard Holbrooke în timpul semnării acordurilor de la Dayton, din 1995, în schimbul retragerii sale din viaţa politică.

22 afișări
Imaginea articolului Karadzici menţionează un acord cu SUA pentru pacea de la Dayton

Karadzici menţionează un acord cu SUA pentru pacea de la Dayton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Karadzici a compărut joi, pentru prima dată de la acuzarea sa pentru genocid, în faţa Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie.

"Angajamentul meu era de a mă retrage, din viaţa publică, chiar din viaţa literară", a declarat Karadzici, adăugând că "în schimb, Statele Unite îşi îndeplineau obligaţiile lor".

Holbrooke "vorbea în numele Statelor Unite", a adăugt el.

Familia lui Karadzici a afirmat în repetate rânduri că negociatorul american pe lângă Slobodan Miloşevici, Richard Holbrooke, ar fi promis că nu îl va preda pe Karadzici Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, în schimbul retragerii lui din viaţa publică şi politică.

Acest lucru ar explica de ce Karadzici, inculpat în 1995, a reuşit să se sustragă aşa de mult timp justiţiei internaţionale.

Consilier şi purtător de cuvânt al fostului procuror al TPI Carla Del Ponte, Florence Hartmann, a declarat deja pentru AFP că înainte de 1997, militarii NATO desfăşuraţi în Bosnia nu au făcut nimic pentru a-l aresta, în timp ce Karadzici locuia la Pale, în capitala autoproclamată a republicii sârbe din Bosnia.

"Trecea prin faţa ochilor lor pentru a merge la biroul din vila sa", a amintit Hartmann, precizând că NATO dispunea în perioada respectivă de peste 60.000 de persoane în Bosnia-Herţegovina.

Statele Unite au negat permanent că au încheiat un acord cu Radovan Karadzici.

Semnate în noiembrie 1995, acordurile de la Dayton au pus capăt războiului din Bosnia, desfăşurat în perioada 1992-1995 şi soldat cu moartea a 100.000 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici