Khanjar - cea mai mare operaţiune aeriană a puşcaşilor marini de la războiul din Vietnam - GALERIE FOTO

Puşcaşii marini trimişi în Afganistan au demarat o operaţiune de anvergură împotriva talibanilor din provincia Helman, din sudul ţării, cea mai mare operaţiune aeriană a puşcaşilor marini de la războiul din Vietnam, a anunţat joi corpul puşcarilor marini.

354 afișări
Imaginea articolului Khanjar - cea mai mare operaţiune aeriană a puşcaşilor marini de la războiul din Vietnam - GALERIE FOTO

Khanjar - cea mai mare operaţiune aeriană a puşcaşilor marini de la războiul din Vietnam (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

La operaţiunea Khanjar (lovitură cu sabia) participă circa 4.000 de militari americani, dar şi 650 de poliţişti şi militari afgani, a precizat brigada expediţionară a puşcaşilor marini (MEB) în Afganistan.

Operaţiunea la care se vor folosi 50 de avioane constă în intervenţia trupelor asupra bastioanelor talibanilor din sudul Afganistanului. Aceasta este, potrivit oficialilor de pe front, cea mai mare operaţiune aeriană lansată de puşcaşii marini de la războiul din Vietnam.

"Operaţiunea Khanjar diferă de cele lansate anterior prin amploarea forţelor şi rapiditatea sa", a declarat generalul Larry Nicholson, comandantul MEB, într-un comunicat emis de puşcaşii marini.

Aceasta este prima operaţiune de anvergură lansată de puşcaşii marini de la detaşarea lor în ultimele luni în Afganistan.

Aceştia trebuie să pătrundă în valea râului Helmand şi să avanseze în zonele acaparate de talibani unde forţele internaţionale nu au reuşit să se instaleze.

Oficialii militari americani au precizat că operaţiunea Khanjar are scopul de a-i convinge pe afganii din regiune că forţele afgane de securitate, sprijinite de coaliţia internaţională, oferă un viitor mai bun pe termen lung decât cel al islamiştilor.

"Este un plan important, un plan ce prezintă riscuri", a declarat generalul Nicholson în cadrul unei conferinţe de presă la baza Leatherneck referitor la intervenţie.

Ofensiva va dura 36 de ore în prima etapă foarte ofensivă şi va aduce securitate în valea Helmand înainte de alegerile de la 20 august, a declarat generalul în cadrul unei conferinţe de presă organizate săptămâna trecută.

Principalele obiective vizate în cadrul ofensivei sunt districtele Garmsir şi Nawa, situate în apropiere de frontierea sudică cu Pakistanul unde s-au refugiat insurgenţii.

Helmand este principala provincie producătoare de opiu din ţară, care asigură 90 la sută din producţia mondială a acestui drog. Traficul de droguri şi a derivatelor sale, precum heroina, sunt considerate ca una dintre resursele reţelelor de rebeli.

Oficialii au declarat că se aşteaptă să găsească între 300 şi 500 de talibani în districtul Nawa.

Ofensiva va facilita de asemenea eliminarea dispozitivelor explozibile artizanale, armele preferate de militanţii islamişti.

Avioanele fără pilot vor fi folosite pentru a supraveghea operaţiunea.

Această operaţiune în provincia Helmand are loc în urma retragerii militarilor americani din oraşele din Irak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici