Kievul afirmă că zeci de camioane cu întăriri din Rusia se îndreaptă spre estul Ucrainei

Autorităţile de la Kiev au afirmat miercuri că au reperat zeci de camioane cu trupe şi artilerie care au traversat frontiera din Rusia pentru a se deplasa în estul separatist al Ucrainei, unde continuă confruntările în pofida unui armistiţiu fragil, relatează AFP.

846 afișări
Imaginea articolului Kievul afirmă că zeci de camioane cu întăriri din Rusia se îndreaptă spre estul Ucrainei

Kievul afirmă că zeci de camioane cu întăriri din Rusia se îndreaptă spre estul Ucrainei (Imagine: EPA/ Mediafax Foto)

"La 25 noiembrie (marţi), am înregistrat deplasarea a două convoaie de echipament militar din Rusia în direcţia Lugansk, pe la postul de frontieră Izvarin", aflat sub controlul separatiştilor proruşi, a afirmat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrei Lisenko.

"Este vorba despre aproximativ 40 de camioane însoţite de două vehicule blindate şi un autoturism. Şapte vehicule transportau personal şi alte peste 20 tractau artilerie", a precizat el, adăugând că aproximativ zece vehicule militare cu prelată au fost reperate la un alt punct de trecere a frontierei.

Potrivit lui Lisenko, două avioane militare ruse au pătruns pentru scurt timp în spaţiul aerian ucrainean marţi, în apropiere de localitatea Staniţa Luganska, în regiunea rebelă Lugansk, după care s-au întors în Rusia.

Pe de altă parte, armata a raportat confruntări în apropiere de bastioanele rebele Doneţk şi Lugansk, dar şi lângă Debalţeve, nu departe de linia de front, şi pe drumul spre Bahmutka.

Combatanţii rebeli încearcă să preia controlul asupra autostrăzii care duce spre Lisiciansk, în nord-vestul regiunii Lugansk, şi să încercuiască armata ucraineană în apropiere de Debalţeve, a afirmat Lisenko.

Armata a remarcat însă o diminuare a presiunii asupra oraşului Mariupol, de la malul Mării Azov, pe care rebelii anunţaseră că vor să îl cucerească.

Autorităţile ucrainene au anunţat moartea a doi soldaţi şi rănirea altor doi în ultimele 24 de ore. Ele au înregistrat în aceeaşi perioadă 5.677 de civili care au fugit din zonele de conflict, un număr de zece ori mai mare decât de obicei.

Kievul şi occidentalii acuză Rusia că îi susţine militar pe rebelii proruşi din estul Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte categoric. Conflictul s-a soldat cu peste 4.300 de morţi începând din aprilie, potrivit celui mai recent bilanţ al ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici