Kim Jong-Il sugerează un transfer de putere către fiul său cel mic

Liderul nord-coreean Kim Jong-Il i-a spus unei delegaţii chineze că procesul de transferare a puterii către fiul său cel mic este într-o fază foarte activă, au dezvăluit miercuri analiştii.

555 afișări
Imaginea articolului Kim Jong-Il sugerează un transfer de putere către fiul său cel mic

Kim Jong-Il sugerează un transfer de putere către fiul său cel mic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Kim Jong-Il a primit o delegaţie a Partidului Comunist Chinez cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la tratatul de prietenie dintre cele două ţări, a anunţat agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

Oferind o listă cu persoanele prezente la recepţie, KCNA l-a citat în primul rând pe Kim Jong-Un, fiul cel mic al liderului nord-coreean, în vârstă de 28 de ani, care ar urma să îi succeadă tatălui său.

"În cadrul acestei întâlniri cu o delegaţie chineză, Kim Jong-Il subliniază că fiul lui a început bine în demersul de a deveni eventualul succesor cu cooperarea şi susţinerea Chinei", a apreciat Yang Moo-Jin, profesor la Universitatea de studii nord-coreene din Seul.

"El a adresat un mesaj Chinei potrivit căruia cele două ţări îşi vor continua prietenia atunci când următoarea generaţie va veni la putere", a adăugat el.

Kim Jong-Il a subliniat "vitalitatea prieteniei" dintre cele două ţări, care va rămâne neschimbată, potrivit lui.

"Nu are importanţă volumul de apă care curge pe sub poduri şi nu este importantă nici frecvenţa cu care o generaţie este înlocuită de alta", a declarat el, într-o aluzie, potrivit analiştilor, la transferul de putere din cadrul regimului nord-coreean.

Victima unui atac cerebral în august 2008, liderul nord-coreean a accelerat procesul de succesiune, aparent în favoarea celui mai mic dintre cei trei fii ai săi.

Apariţia fiului "în reuniunile diplomatice va deveni de acum mai frecventă pentru a demonstra statutul său de succesor şi de a dobândi experienţă în calitate de viitor lider", a apreciat Kim yean-Chul, profesor la Universitatea Inje din Busan (sud).

La numai 27 de ani, cel mai mic dintre fiii liderului nord-coreean aflat la conducerea singurei dinastii comuniste din lume, a primit acces în septembrie la funcţii de rang înalt din cadrul regimului, devenind membru al Comitetului central al partidului unic aflat la putere şi vicepreşedintele Comisiei militare centrale.

În vârstă de 69 de ani şi aparent epuizat fizic, Kim Jong-Il a accedat la putere după moartea, în 1994, a tatălui său, fondatorul regimului, Kim Il-Sung.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici