Kim Jong-un, numit prim-secretar al partidului unic din Coreea de Nord

Liderul nord-coreean Kim Jong-un, care a preluat conducerea ţării după moartea tatălui său în decembrie, a fost numit miercuri "prim-secretar" al partidului unic, Partidul Muncii din Coreea (PTC), a anunţat agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

112 afișări
Imaginea articolului Kim Jong-un, numit prim-secretar al partidului unic din Coreea de Nord

Kim Jong-un (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decizia a fost luată în cursul unei conferinţe extraordinare a PTC în timp ce în această săptămână Coreea de Nord sărbătoreşte 100 de ani de la naşterea fondatorului său, Kim Il-sung, care a deţinut conducerea ţării în perioada 1948-1994.

Fiul lui Kim Il-sung şi tatăl lui Kim Jong-un, Kim Jong-il, decedat la 17 decembrie la vârsta de 69 de ani, a primit titlul onorific de lider "etern" al PTC.

Potrivit cotidianului oficial al PTC, Phenianul a numit un nou ministru al forţelor armate, ceea ce potrivit onservatorilor este un semn al unei schimbări de generaţii în cadrul elitei, orchestrate de Kim Jong-un pentru a-şi impune autoritatea asupra militarilor.

Rodong Sinmun a relatat un discurs al lui Kim Jong-gak, însărcinat până în prezent cu organizarea şi administrarea armatelor, calificându-l drept "ministru al forţelor armate ale poporului". El îl înlocuieşte pe Kim Yong-Chun, în vârstă de 75 de ani, care deţinea acest post din 1956.

"Demisia lui Kim Yong-chun, un om de încredere al fostului lider Kim Jong-Il, arată emergenţa unor colaboratori mai tineri loiali lui Jong-un", el însuşi în vârstă de mai puţin de 30 de ani, apreciază Cheong Seong-Chang, de la centrul de studii Sejong Institute din Seul.

Kim Jong-gak era printre cei şase ofiţeri de rang înalt şi cadre ale PTC care au apărut alături de Kim Jong-un atunci când acesta a însoţit maşina mortuară la funeraliile tatălui său în decembrie.

Kim Jong-un, numit comandant suprem al forţelor armate nord-coreene formate din 1,2 milioane de persoane, a fost desemnat miercuri secretar general al PTC.

Ceremoniile la împlinirea a 100 de ani de la naşterea lui Kim Il-sung trebuie să culmineze cu lansarea unei rachete în perioada cuprinsă între joi şi luni, în pofida protestelor comunităţii internaţionale care vede în aceasta deghizarea unui test al unei rachete balistice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici