Kiro Gligorov, primul preşedinte al Macedoniei independente, a murit la vârsta de 94 de ani

Kiro Gligorov, arhitectul independenţei Macedoniei şi primul său preşedinte după destrămarea fostei Iugoslavii în 1991, a decedat la vârsta de 94 de ani, în timp ce dormea, a anunţat luni Biroul său.

163 afișări

"Gligorov s-a stins duminică, la el acasă, la Skopje, în somn, fiind înconjurat de familie", a declarat secretarul său particular Zivko Kondev.

Fost lider de rang înalt al Federaţiei comuniste a Iugoslaviei, din care Macedonia făcea parte, Kiro Gligorov şi-a condus ţara spre independenţă în septembrie 1991, evitând conflictul sângeros care a afectat fosta Iugoslavie în anii '90 şi dedicându-se soluţionării paşnice a diferitelor conflicte cu Grecia, Albania şi Bulgaria.

Sub preşedinţia sa, ţara a devenit membră a ONU, sub numele Fosta Republică Macedonia, din cauza opoziţiei Atenei faţă de utilizarea numelui Macedonia, care desemnează şi o provincie din nordul Greciei.

Kiro Gligorov, considerat un om fermecător cu o mare integritate, a fost primul preşedinte ales democratic al Macedoniei, pentru două mandate consecutive, între 1991 şi 1999.

În octombrie 1995, la Skopje, Kiro Gligorov a fost vizat de o tentativă de asasinat care l-a lăsat paralizat, dar cu toate acestea şi-a continuat mandatul până la sfârşit.

Ziua de marţi a fost declarată zi de doliu naţional de Guvern.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici