Kofi Annan propune formarea unui Guvern de tranziţie în Siria

Mediatorul internaţional Kofi Annan a propus formarea unui Guvern de tranziţie în Siria format din susţinători ai preşedintelui Bashar al-Assad şi membri ai opoziţiei, în vederea găsirii unei soluţii politice la conflictul din această ţară, au anunţat diplomaţi miercuri.

280 afișări
Imaginea articolului Kofi Annan propune formarea unui Guvern de tranziţie în Siria

Kofi Annan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Principalele puteri (Rusia, China, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa) susţin această idee, care va fi discutată în cadrul reuniunii Grupului de acţiune pentru Siria sâmbătă, la Geneva, au precizat diplomaţii citaţi.

Potrivit schemei propuse de Annan, acest nou Guvern de coaliţie ar putea să includă membri ai actualului Guvern şi ai formaţiunilor din opoziţie, dar nu oficiali "a căror prezenţă ar putea afecta tranziţia, submina credibilitatea acestui (nou) Executiv sau eforturile de reconciliere", a precizat un diplomat.

"Descrierea făcută de către Annan sugerează că al-Assad ar putea fi exclus, dar şi că anumiţi membri ai opoziţiei nu ar putea face parte" din acest eventual nou Executiv, a declarat alt diplomat, adăugând că propunerea lui Annan nu îl exclude în mod automat pe al-Assad.

"Acceptarea acestui plan de către Rusia ar putea însemna că (Moscova) este pregătită să îl vadă pe al-Assad părăsind puterea", a apreciat el. Însă un alt diplomat occidental s-a arătat sceptic în această privinţă, apreciind că "ruşii nu sunt pregătiţi să renunţe la al-Assad (sau) să accepte idei contrare intereselor lor".

Ideea acestui Guvern de coaliţie face parte din "liniile directoare şi principiile în vederea unei tranziţii" în Siria, pe care Annan le-a trimis miniştrilor Afacerilor Externe care urmează să participe la reuniunea de la Geneva.

La întrunire vor participa reprezentanţi ai celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, şi anume Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie.

Invitaţii au fost transmise, de asemenea, Turciei, Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton, secretarului general al ONU Ban Ki-moon şi secretarului general al Ligii Arabe. Şefii diplomaţiilor din Qatar, Kuweit şi Irak sunt de asemenea invitaţi, având în vedere rolul în cadrul Ligii Arabe.

Potrivit lui Annan, acest Grup de acţiune va trebui să se pună de acord asupra "directivelor şi principiilor unei tranziţii politice efectuate de către sirieni".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici