Kremlin: Londra să ofere dovezi privind implicarea Rusiei în atacul neurotoxic sau să-şi ceară scuze / UE cere Moscovei să răspundă întrebărilor

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat, luni, că Marea Britanie va trebui să prezinte dovezi privind implicarea Rusiei în otrăvirea fostului spion Skripal sau să îşi ceară scuze, relatează site-ul agenţiei Tass.

1346 afișări
Imaginea articolului Kremlin: Londra să ofere dovezi privind implicarea Rusiei în atacul neurotoxic sau să-şi ceară scuze / UE cere Moscovei să răspundă întrebărilor

Kremlin: Londra să ofere dovezi privind implicarea Rusiei în atacul neurotoxic sau să-şi ceară scuze

”Mai devreme sau mai târziu, trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru aceste acuzaţii. Fie vor prezenta dovezi, fie îşi vor cere scuze”, a declarat Peskov, adăugând că acuzaţiile Marii Britanii la adresa Rusiei sunt greu de explicat.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a declarat duminică faptul că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat în ultimii zece ani agentul neurotoxic "Noviciok" folosit pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi continuă să fie în stare critică.

Marea Britanie, SUA, Franţa şi Germania susţin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicaţie plauzibilă şi au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz.

UE cere Rusiei să răspundă întrebărilor privind folosirea unui agent neurotoxic în cazul Skripal

Miniştrii de Externe ai statelor membre UE au cerut Rusiei, luni, să răspundă întrebărilor privind folosirea unui agent neurotoxic împotriva fostului spion rus Serghei Skripal, condamnând atacul care a avut loc în oraşul britanic Salisbury, informează site-ul EUObserver.com şi agenţia Reuters.

Ministrul britanic de Externe Boris Johnson se află la Bruxelles, unde va discuta despre cazul Skripal cu omologii săi.

"Uniunea Europeană condamnă vehement atacul împotriva lui Serghei şi Iulia Skripal, în Salisbury, Marea Britanie, pe 4 martie 2018, şi în urma căruia a fost afectat şi un ofiţer de poliţie. Vieţile a mai multor cetăţeni au fost ameninţate de acest act ilegal. Uniunea Europeană ia în serios evaluările Guvernului britanic, care arată că Federaţia Rusă ar putea fi responsabilă", a arătat un comunicat al miniştrilor de Externe din UE.

"Uniunea Europeană este şocată de folosirea agentului neurotoxic de uz militar, un tip dezvoltat de Rusia, pentru prima dată pe teritoriu european în ultimii 70 de ani. Utilizarea armelor chimice de orice individ, sub orice circumstanţă, este complet inacceptabilă şi constituie o ameninţare de securitate la adresa tuturor. Orice utilizare reprezintă o încălcare a Convenţiei privind interzicerea armelor chimice, o încălcare a dreptului internaţional şi o subminare a ordinii bazate pe reguli internaţionale. UE salută angajamentul Marii Britanii de a lucra cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice pentru această investigaţie. Uniunea cere Rusiei să răspundă imediat întrebărilor Marii Britanii şi ale comunităţii internaţionale, precum şi dezvăluirea imediată a programului Novichok", a mai arătat comunicatul.

În cadrul comunicatului, Blocul comunitar şi-a reafirmat solidaritatea faţă de Marea Britanie şi faţă de eforturile acesteia de "a îi trage la răspundere pe cei responsabili de astfel de infracţiuni".

Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici