L. Odobescu: Aderarea României la Schengen, temă prioritară a preşedinţiei spaniole a Consiliului UE

Aderarea României la Spaţiul Schengen este o prioritate pe agenda preşedinţiei spaniole a Consiliului Uniunii Europene, a spus, luni, ministrul de Externe român, Luminiţa Odobescu.

179 afișări
Imaginea articolului L. Odobescu: Aderarea României la Schengen, temă prioritară a preşedinţiei spaniole a Consiliului UE

L. Odobescu: Aderarea României la Schengen, temă prioritară a preşedinţiei spaniole a Consiliului UE

Ministrul de Externe Luminiţa Odobescu a fost întrebată, luni, la evenimentul de lansare la Bucureşti a preşedinţiei spaniole a Consiliului Uniunii Europene, dacă se poate vorbi despre programul de aderare a României la Spaţiul Schengem, când ar putea fi inclus pe agenda JAI şi dacă este posibil ca acest obiectiv să fie îndeplinit până la sfârşitul anului, aşa cum îşi dorea România după respingerea de anul trecut.

„După cum ştiţi, aderarea României la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv prioritar pe agenda de politică externă. Este un obiectiv coordonat la nivelul tuturor instituţiilor din România. Rolul Preşedinţiei în acest proces este unul esenţial şi am salutat şi în intervenţia mea faptul că este o temă prioritară pe agenda preşedinţiei spaniole. Lucrăm împreună cu Preşedinţia. Deja am discutat în detaliu, atât cu domnul ambasador, cât şi cu omologul meu, dar şi cu ceilalţi miniştri, pentru a vedea cum putem să avansăm în acest dosar esenţial în următoarele luni. Nu aş vrea să dau un termen clar, pentru că este vorba de unanimitate şi obiectivul nostru este, evident, să reuşim să adunăm consensul. Ne bucurăm de sprijinul Comisiei Europene, de sprijinul Parlamentului European, de sprijinul majorităţii statelor membre. Noi lucrăm, deci, după cum ştiţi, România şi-a îndeplinit toate obiectivele, a îndeplinit toate criteriile solicitate pentru procesul de aderare”, a spus Luminiţa Odobescu.

Ministrul de externe a reiterat faptul că România este furnizor de securitate nu doar pentru că protejează propria frontieră, ci şi frontiera Uniunii Europene.

„Noi lucrăm şi am lucrat cu Comisia Europeană pentru a arăta încă o dată ceea ce este de fapt recunoscut de toţi partenerii noştri – că România este un furnizor de securitate, că protejează frontiera, nu numai a sa, frontiera externă, dar şi frontiera Uniunii Europene, şi am lucrat cu Comisia Europeană pentru a arăta exemple de bune practici. Am pus în aplicare deja, împreună cu Ministerul de Interne şi cu Comisia Europeană, un proiect de bune practici la frontiera noastră cu Serbia. În dialogul cu partea austriacă, s-a lucrat deja la un plan de măsuri pentru a sprijini, fără a lega subiectele, migraţia efectivă de aderarea la spaţiul Schengen. Noi am vrut să arătăm că suntem constructivi şi suntem implicaţi la nivel european în susţinerea eforturilor de combatere a migraţiei ilegale şi prin dialogul cu partea austriacă, am lucrat împreună cu colegii de la Ministerul de Externe la un plan de acţiuni ca să dovedim ceea ce este de fapt foarte clar, că România este un partener credibil, este un furnizor de securitate şi un partener activ în protecţia frontierelor externe ale Uniunii”, a mai spus ministrul de Externe.

Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a participat luni, la evenimentul de lansare la Bucureşti a Preşedinţiei spaniole a Consiliului Uniunii Europene. La reuniune au mai participat ambasadorul Spaniei la Bucureşti, José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, şi şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, precum şi ambasadori şi alţi reprezentanţi ai corpului diplomatic străin acreditat la Bucureşti.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici