La TV, Macron le-a vorbit francezilor despre 100 de zile de pace: Înţeleg furia, dar era necesară reforma pensiilor

Emmanuel Macron s-a adresat aseară francezilor la TV, de la ora 20.00, pentru a vorbi despre „100 de zile de pace” şi despre „un nou pact pentru viaţa profesională”, dar mulţi au decis deja să nu-l asculte şi să protesteze.

319 afișări
Imaginea articolului La TV, Macron le-a vorbit francezilor despre 100 de zile de pace: Înţeleg furia, dar era necesară reforma pensiilor

La TV; Macron le-a vorbit francezilor despre 100 de zile de pace: Înţeleg furia, dar era necesară reforma pensiilor

La Paris, Marsilia şi în multe alte oraşe, în timp ce preşedintele îşi ţine discursul, mii de francezi erau pe străzi cu tigăi şi oale, acoperind sonor promisiunile unui nou „dialog social”. Incendiile şi ciocnirile cu poliţia au revenit în Place de la République din Paris.

Macron rămâne pe poziţiile sale, la fel şi adversarii săi. Preşedintele face câteva concesii verbale la televizor, recunoaşte că reforma sa a pensiilor, deşi este necesară, „evident nu a fost acceptată”, regretă şi spune că „nimeni, cu siguranţă nu eu, nu poate rămâne surd la problema justiţiei sociale”, însă atribuite inflaţiei, adică cauzelor externe, vina pentru situaţia existentă.

Oponenţii rămân indignaţi şi apelul celor „100 de zile” nu interesează pe nimeni. Cel mai responsabil lider de sindicat, Laurent Berger de la CFDT, vorbeşte despre o „fază a decenţei” în care va fi imposibil să discutăm cu guvernul cel puţin până în a 13-a zi de mobilizare, pe 1 mai. 

Liderul CGT, Sophie Binet, spune că „inteligenta artificială, ChatGPT, ar fi putut face acel discurs. Pe ce planetă trăieşte?”

Liderul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon, consideră că intervenţia prezidenţială este „ireală”, în timp ce, pe de altă parte, Marine Le Pen, care, potrivit sondajelor, ar câştiga cursa pentru Elysée, dacă votul ar avea loc astăzi (şi nu peste patru ani), îl acuză pe Macron de „indiferenţă şi brutalitate”.

Cu toate acestea, Macron a avut grijă să aleagă cuvinte echilibrate.

„Cu patru ani în urmă, Notre-Dame tocmai fusese distrusă de flăcări şi ţi-am promis că în cinci ani o vom reconstrui. Toată lumea a spus „Imposibil!”, dar noi o facem, pentru că toată lumea a vrut să o facă”, a amintit Macron. umblând la coarda sensibilă a oamenilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici