Lavrov acuză Georgia că a provocat incidentul din apropiere de Osetia de Sud

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a dezminţit duminică, la Lima, că militarii ruşi ar fi deschis focul asupra convoiului preşedinţilor georgian şi polonez în apropiere de Osetia de Sud şi a acuzat Tbilisi că a lansat o "provocare" deliberată.

10 afișări
Imaginea articolului Lavrov acuză Georgia că a provocat incidentul din apropiere de Osetia de Sud

Lavrov acuză Georgia că a provocat incidentul din apropiere de Osetia de Sud (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Atunci când preşedintele (georgian Mihal Saakaşvili) invită pe cineva la festivităţi de la Tbilisi, apoi ia o maşină şi îl duce în alt stat, nu este o provocare? Binenţeles că este", a declarat şeful diplomaţiei ruse cu ocazia Forumului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC).

"Nu a existat nici un foc venind dinspre poziţiile noastre din Osetia de Sud", a adăugat acesta.

Preşedinţia georgiană a acuzat forţele ruse staţionate în Osetia de Sud că au deschis focul la trecerea coloanei lui Saakaşvili şi a preşedintelui polonez Lech Kaczynski în apropierea acestei regiuni separatiste, a cărei independenţă a fost recunoscută de Rusia.

Înaintea lui Lavrov, acuzaţiile georgiene au fost dezminţite şi de Statul Major al trupelor ruse din Osetia de Sud, de către Ministerul rus de Externe şi cel al Apărării, şrecum şi de un oficial din Osetia de Sud.

Mai mult, şeful serviciilor speciale osete, Boris Attoiev, a declarat că liderul georgian şi cel polonez au încercat să treacă fraudulos la frontierea cu Osetia de Sud.

Lavrov i-a acuzat pe oficialii georgieni că au recurs la o metodă cunoscută. "Nu este prima dată când se întâmplă aşa ceva. Le organizează ei înşişi apoi acuză partea rusă şi partea osetă", a insistat acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici