Lavrov: Rusia este îngrijorată de "intensificarea" operaţiunii militare în estul Ucrainei

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat sâmbătă, într-o vizită în Arabia Saudită, că ţara sa este îngrijorată de "intensificarea" operaţiunii militare ucrainene, în pofida unui plan de pace şi unei încetări unilaterale a focului de către Kiev.

480 afișări
Imaginea articolului Lavrov: Rusia este îngrijorată de "intensificarea" operaţiunii militare în estul Ucrainei

Serghei Lavrov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Faptul că aşa-zisa operaţiune antiteroristă (din Ucraina) înregistrează o intensificare în paralel cu avansarea planului de pace este foarte alarmant şi îngrijorător", a declarat el.

"Teritoriul rus a fost deja vizat de tiruri şi s-au înregistrat pagube pe teritoriul rus şi răniţi. Iar noi nu ştim care va fi soarta celor care au fost răniţi de tiruri de mortier", a adăugat ministrul rus.

Lavrov a apreciat, de asemenea, că planului de pace al preşedintelui Petro Poroşenko îi lipseşte "un element esenţial - negocieri - şi este radical diferit de declaraţia de la 17 aprilie de la Geneva, care a fost susţinută de către partenerii noştri occidentali şi autorităţile ucrainene, cel puţin verbal, şi care a fost semnată de către ei".

Acest plan de pace are 15 puncte. El stipulează, între altele, încetarea "ocupaţiei ilegale" a sediilor administraţiilor regionale Doneţk şi Lugansk, aflate sub controlul rebelilor, organizarea rapidă a unor alegeri legislative locale şi un program în vederea creării unor locuri de muncă în regiune"

În plan se evocă, în plus, "garantarea unui culoar care să permită mercenarilor ruşi şi ucraineni să plece" şi protejarea limbii ruse prin intermediul amendării Constituţiei.

Potrivit lui Lavrov, declaraţia de la Geneva, spre deosebire de planul Kievului, prevede, "pe lângă încetarea violenţelor", lansarea imediată a unor negocieri cu participarea tuturor părţilor vizate.

Declaraţia arată clar, a adăugat el, că "negocierile trebuie să înglobeze (reprezentanţii) tuturor regiunilor şi tuturor forţelor politice, astfel încât să se ajungă la un acord asupra unei reforme a Constituţiei".

Lavrov a subliniat că "sponsorii occidentali" ai Kievului este necesar să-şi asume responsabilitatea faţă de ceea ce se petrece în prezent în Ucraina.

Acest lucru presupune, în opinia sa, "măsuri concrete în vederea revenirii în cadrul declaraţiei de la 17 aprilie de la Geneva, începerea unui dialog asupra reformei Constituţiei şi lansarea unei soluţii a crizei cu implicarea tuturor regiunilor Ucrainei".

La Kiev, autorităţile au denunţat sâmbătă un atac al separatiştilor, în pofida unei încetări unilaterale a focului.

Preşedintele Poroşenko a ordonat vineri trupelor să înceteze unilateral focul pe o perioadă de o săptămână, în speranţa că acest termen le va permite rebelilor să depună armele, în cadrul planului de pace menit să pună capăt insurecţiei separatiste din estul ţării, care s-a soldat cu cel 375 de morţi începând din aprilie şi care ameninţă unitatea ţării.

Însă după doar câteva ore de la intrarea în vigoare a încetării unilaterale a focului, la ora locală 22.00 (22.00, ora României), trei militari au fost răniţi într-un atac cu mortier care a vizat una dintre poziţiile lor din regiunea Doneţk, a anunţat serviciul ucrainean al grănicerilor.

În paralel, Ministerul rus al Apărării a anunţat că preşedintele rus Vladimir Putin a plasat forţele armate din Districtul Militar Central "în stare de alertă" în vederea efectuării unor manevre neprevăzute, până la 28 iunie, menţinând astfel o presiune puternică asupra Ucrainei şi aliaţilor ei occidentali. Acest anunţ a fost făcut în contextul în care Rusia a confirmat că şi-a consolidat prezenţa trupelor la frontiera cu Ucraina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici