Le Monde: Cota de popularitate a lui Traian Băsescu riscă să scadă

Preşedintele român Traian Băsescu riscă să înregistreze o scădere a cotei sale de popularitate, cu trei luni înainte de alegerile prezidenţiale, din cauza afacerilor în care este implicat fratele său, Mircea Băsescu, comentează cotidianul francez Le Monde.

42 afișări
Imaginea articolului Le Monde: Cota de popularitate a lui Traian Băsescu riscă să scadă

Le Monde: Cota de popularitate a lui Traian Băsescu riscă să scadă

În iunie, Mircea Băsescu prelua controlul a 30 la sută din acţiunile societăţii de consultanţă Defense, Security and Intelligence Co, înfiinţată la 4 februarie.

Prezenţa fratelui preşedintelui într-o astfel de societate a provocat un scandal căruia Băsescu îi face faţă cu greu.

Şeful statului prezidează Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, care creează strategiile de apărare şi decide achiziţionarea de echipamente militare.

România se pregăteşte să cheltuiască miliarde de euro pentru a-şi moderniza armata şi un cabinet de consultanţi în acest domeniu ar putea deveni operativ.

Cel mai mare contract avut în vedere vizează achiziţionarea de avioane americane F16 pentru suma de 3,5 miliarde de euro.

Băsescu şi-a exprimat deschis nemulţumirea privind situaţia creată de fratele său.

"Te poţi apăra de duşmani, dar este dificil să te aperi de propriul frate", a declarat el. "Dacă se regăseşte din nou într-o societate suspectă, iau în considerare abandonarea candidaturii mele la preşedinţie", a subliniat Băsescu, citat de Le Monde.

Mesajul preşedintelui a fost repede înţeles, comentează publicaţia. După ce a negat mai întâi legăturile sale cu societatea de consultanţă, fratele său a fost nevoit să le recunoască şi să o părăsească.

În pofida acestui fapt, candidatura preşedintelui Băsescu pentru un al doilea mandat a primit o lovitură dură.

Efectele crizei economice, prost gestionate de Guvernul de coaliţie, îi exasperează din ce în ce mai mult pe românii care se luptă să-şi acopere cheltuielile curente, conchide cotidianul francez.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici