Legea care pedepseşte elogierea lui Kadhafi, denunţată de organizaţiile pentru drepturile omului

Organizaţii pentru apărarea drepturilor omului au denunţat joi legea adoptată de către noile autorităţi libiene, prin care se pedepseşte glorificarea fostului lider libian, defunct, Muammar Kadhafi.

131 afișări
Imaginea articolului Legea care pedepseşte elogierea lui Kadhafi, denunţată de organizaţiile pentru drepturile omului

Muammar Kadhafi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Această nouă lege este un apel sinistru la o lege draconică, care a servit la distrugerea tuturor disidenţelor în cele patru decenii de dictatură a lui Kadhafi", a declarat Philip Luther, directorul Amnesty International pentru ţările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), aflat la putere în Libia, a anunţat miercuri adoptarea unei legi privind "criminalizarea glorificării" regimului Kadhafi, având prevăzute pedepse cu închisoarea pentru oricine ar "aduce elogiu lui Muammar Kadhafi, regimului său, ideilor şi fiilor săi" sau "ar promova acest regim şi pe membrii săi, sub orice formă".

Legea mai prevede şi pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru distribuirea de "bârfe sau informaţii" în cazul în care acestea ar provoca deranj în ţară.

"Ne temem că această lege ar putea afecta presa, care va începe să se opună, ajungându-se la închiderea unor prizonieri de opinie", a adăugat Luther.

Fred Abraham, consilier special al Human Rights Watch, a condamnat această lege considerând că astfel s-ar face o întoarcere la trecutul "teribil" şi "periculos".

"Această lege are o exprimare foarte periculoasă...sunt reminiscenţe ale legii restrictive a dictaturii, care este pe cale să se reinstaureze", a adăugat acesta.

"CNT ar trebui să o retragă imediat", a mai adăugat Abraham.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici