Legea care vrea să combată „fake news”: Guvernul din Singapore primeşte control absolut asupra reţelelor de socializare

Noua lege pentru a combate „fake news-urile” a intrat în vigoare în Singapore, în ciuda criticilor din partea giganţilor tehnologici şi activiştilor, care susţin că noile reguli reprezintă o încercare „înfiorătoare” de a înăbuşi disidenţa, transmite The Guardian.

184 afișări
Imaginea articolului Legea care vrea să combată „fake news”: Guvernul din Singapore primeşte control absolut asupra reţelelor de socializare

Legea care vrea să combată „fake news”: Guvernul din Singapore primeşte control absolut asupra reţelelor de socializare

Legea acordă miniştrilor puterea de a ordona reţelelor de socializare să afişeze avertismente alături de postările care sunt considerate de autorităţi false. În cazuri extreme, Guvernul poate ordona ştergerea completă a postărilor.

Facebook, Twitter şi Google – care au sediile din Asia în Singapore – au primit scutiri temporare de la mai multe prevederi ale legii, pentru a avea timp să se acomodeze.

Dacă o acţiune este considerată maliţioasă şi dăunătoare pentru interesele ţării, companiile ar putea primi amenzi de până la 720.000 de dolari, în timp ce persoanele fizice ar putea primi până la 10 ani de închisoare.

Autorităţile din ţara intens controlată – îndelung criticată pentru restricţionarea libertăţilor civile – insistă că măsurile sunt necesare pentru a opri circulaţia de „falsuri” care ar putea crea diviziuni în societate şi eroda încrederea în instituţii.

În plus, legea a stârnit revoltă din partea activiştilor pentru drepturile umane, aceştia susţinând că noile reguli ar putea înăbuşi discuţiile online, companiile de tehnologice şi organizaţiile media.

Jurnalistul şi activistul Kirsten Han, care este de asemenea redactorul-şef al publicaţiei independente New Naratif, spune că legea este „extrem de îngrijorătoare”. „Este o lege aşa de vagă încât este greu să prezici cum va fi aplicată”, a spus Han pentru AFP.

După ce legea a trecut în mai, Google a declarat că aceasta va „lovi inovaţia şi creşterea ecosistemului digital al informaţiei”.

Un grup de aproape 100 de academicieni din întreaga lume şi-au exprimat îngrijorările cu privire la noua lege, avertizând că ar putea pune în pericol libertatea academică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici