Liban: Premierul Saad Hariri a demisionat, după ce nu a reuşit să formeze un guvern în ultimele opt luni

  • Hariri a declarat că a luat decizia de a renunţa, după ce preşedintele Michel Aoun a respins ultimul său cabinet, cu doar 24 de ore înainte.
  • Ţara se află într-un moment în care se confruntă cu cea mai gravă criză socio-economică din istorie.
242 afișări
Imaginea articolului Liban: Premierul Saad Hariri a demisionat, după ce nu a reuşit să formeze un guvern în ultimele opt luni

Saad Hariri

Saad Hariri şi-a anunţat decizia după o întâlnire cu preşedintele libanez Michel Aoun, cu care nu a reuşit să ajungă la un acord. Hariri susţine că Aoun a cerut amendamente la echipa guvernamentală pe care el a propus-o.

Guvernul libanez şi-a prezentat demisia după o explozie masivă în portul Beirut pe 4 august anul trecut, soldată cu peste 200 de morţi şi mii de răniţi, dar a continuat să se ocupe de treburile curente.

Renunţarea de către premierul desemnat al Libanului, Saad Hariri, la mandatul său de a forma un nou guvern este "încă un episod dramatic în incapacitatea responsabililor libanezi de a găsi o ieşire din criză, în raport cu realitatea economică şi socială" a ţării, a declarat joi, la ONU, şeful diplomaţiei franceze, informează AFP.

"Această autodistrugere cinică în curs tocmai a înregistrat un nou episod, însă mai este timp ca lucrurile să-şi revină", a declarat ministru francez. "Aceasta presupune ca responsabilii politici libanezi să-şi asume responsabilităţile", a adăugat Jean-Yves Le Drian, deplângând faptul că respectiva retragere a intervenit cu câteva zile înainte de comemorarea tragediei din portul din Beirut.

ONU a deplâns la rândul său decizia lui Hariri de a renunţa la mandatul său de a forma un nou guvern.

"Regretăm că liderii libanezi nu au putut să ajungă la un acord asupra formării unui nou guvern. Reiterăm apelul nostru adresat liderilor politici ai ţării să ajungă rapid la o înţelegere cu privire la formarea unui nou guvern capabil să facă faţă numeroaselor provocări cu care se confruntă Libanul", a declarat o purtătoare de cuvânt a ONU.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici