Libia: Bombardamente la sud-vest de Benghazi. Regimul libian susţine că forţele sale sunt atacate - VIDEO

Zona situată la sud-vest de Benghazi (în estul Libiei) a fost bombardată de un avion sâmbătă dimineaţa, iar două coloane de fum se ridică deasupra zonei vizate, au constatat jurnaliştii AFP.

139 afișări
Imaginea articolului Libia: Bombardamente la sud-vest de Benghazi. Regimul libian susţine că forţele sale sunt atacate - VIDEO

Libia: Bombardamente la sud-vest de Benghazi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Zgomotul avionului putea fi auzit în centrul Benghazi, centrul insurecţiei libiene.

Doi nori de fum sub formă de ciupercă s-au ridicat la mai mulţi kilometri de centrul Benghazi, urmaţi de un fulger.

Explozii s-au auzit toată noaptea, fără să se poată stabili dacă este vorba despre bombardamente sau tiruri ale bateriilor antiaeriene.

  • 16.53 - Forţele lui Kadhafi folosesc armament greu împotriva unor cartiere

Forţele loiale lui Muammar Kadhafi trăgeau sâmbătă cu armament greu împotriva unor cartiere rezidenţiale din apropiere de Benghazi, potrivit unui martor ocular.

Miliţiile pro-Kadhafi, potrivit acestui martor contactat prin telefon la Benghazi, "trag cu armament greu asupra unor cartiere rezidenţiale. Acestea au ordinul de a trage fără discriminare. Ceea ce se întâmplă este un masacru".

Potrivit unui martor ocular, cartierele din vestul Benghazi "au fost bombardate de forţele lui Kadhafi", dar niciun tanc nu a intrat în centrul oraşului.

"Numai tancurile insurgenţilor sunt prezente în centrul Benghazi, dar miliţiile sunt vizibile în mai multe cartiere", a precizat acest martor.

Potrivit unor surse din cadrul rebelilor, artileria şi tancurile au tras asupra cartierelor din vest, iar unele obuze au atins centrul oraşului, în principal strada Gamal Abdel Nasser.

Confruntări violente au loc în special la Foweihat, la cinci kilometri de centru, între insurgenţi şi forţele lui Kadhafi "care trag din vehicule şi lansează grenade", potrivit acestor surse.

  • 14.59 - Cel puţin 26 de morţi în urma bombardamentelor

Cel puţin 26 de persoane au murit şi alte 40 sunt rănite în spitalul Jala din Benghazi, după bombardamentele din acest oraş, susţine Al-Jazeera, citată de BBC News Online.

Pentru moment nu sunt disponibile alte informaţii.

Rebelii susţin că forţele loiale colonelului Muammar Kadhafi au bombardat oraşul sâmbătă. Guvernul libian susţine însă că respectă armistiţiul anunţat vineri, adăugând că rebelii efectuează raiduri în sate şi oraşe pentru a determina o intervenţie occidentală.

  • 14.01 - Avionul doborât la Benghazi aparţine insurgenţilor

Avionul doborât era o aeronavă a insurgenţilor, a declarat o sursă din cadrul opoziţiei, contactată prin telefon de AFP.

"Mi s-a spus că pilotul a murit, dar nu pot confirma", a adăugat această sursă, potrivit căreia avionul era un Mirage francez.

"Avem puţine avioane, iar acestea sunt vechi", a declarat el.

Avioanele de care dispun insurgenţii au fost confiscate de la forţele loiale colonelului Kadhafi.

  • 12:39 - Sute de persoane fug din Benghazi

Persoanele care părăsesc oraşul formează o coadă de aşteptare în faţa benzinăriilor şi brutăriilor pentru a se aproviziona înainte de a pleca spre Tubruk, oraş situat la 350 de kilometri spre est, şi către Egipt.

Alţi locuitori, care au rămas în oraş, fac semnul victoriei.

Un elicopter survolează oraşul, dar nu se poate stabili despre ce model este vorba.

  • 10.36 - Regimul libian susţine că forţele sale sunt atacate

Libia a afirmat sâmbătă că forţele sale au fost atacate la vest de Benghazi, fieful insurgenţilor din estul ţării, afectat de bombardamente intensive, a anunţat agenţia oficială Jana.

"Bande ale Al-Qaida atacă unităţile forţelor armate staţionate la vest de Benghazi, care respectă armistiţiul anunţat de Libia ieri (vineri)", a afirmat Jana.

"Aceste bande teroriste au folosit elicoptere şi un avion de vânătoare pentru a bombarda forţele armate, încălcând flagrant zona de interdicţie aeriană impusă de Consiliul de Securitate", a adăugat Jana, citând surse din cadrul Ministerului Apărării.

"Acest lucru a determinat forţele armate să riposteze pentru a se apăra", continuă sursa lansând o avertizare la adresa "bandelor teroriste" şi cerându-le locuitorilor din Benghazi să coopereze.

  • 09.26 - Un avion militar a fost doborât

Un avion militar a fost doborât sâmbătă dimineaţa deasupra Benghazi, bastionul regelilor din estul Libiei, şi s-a prăbuşit la sol, au constatat jurnaliştii AFP.

Avionul de luptă, care survola oraşul de câteva minute, a apărut pe cer brusc. Partea dreaptă din spate a avionului era în flăcări. Acesta a intrat apoi în vrie într-o zonă rezidenţială din sudul Benghazi, unde s-a prăbuşit provocând o explozie urmată de un fum foarte negru.

Pentru moment nu se poate stabili cum a fost doborât avionul. Prăbuşirea lui a fost întâmpinată cu tiruri de bucurie la Benghazi.

Pilotul a reuşit să se catapulteze înainte de prăbuşirea avionului.

Potrivit jurnaliştilor AFP, acesta este un MiG-23. Potrivit centrului de cercetare International Institute for Strategic Studies (IISS), armata colonelului Muammar Kadhafi dispune de mai multe avioane MiG-23, o aeronavă cu geometrie variabilă de atac la sol.

  • 09.08 - Un avion militar survolează Benghazi

Bombardamente intensive s-au auzit sâmbătă dimineaţă la sud-vest de Benghazi, fieful rebelilor din estul Libiei, iar un avion militar a survolat oraşul înainte de o nouă serie de explozii, au constatat jurnaliştii AFP.

O serie de patru explozii apropiate a fost auzită din centrul oraşului. Mai multe coloane de fum negru se ridicau din zonă, care ar putea fi o zonă locuită. În zonele bombardate este posibil să se fi declanşat incendii, având în vedere densitatea fumului.

Un avion militar a survolat apoi oraşul la altitudine joasă, la ora 08.40 (08.40 ora României), înainte de o nouă serie de explozii puternice.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, regimul lui Muammar Kadhafi a acuzat deja insurgenţii că încalcă armistiţiul anunţat de Tripoli vineri, atacând forţele loiale acestuia în regiunea Al-Magrun, la aproximativ 80 de kilometri sud de Benghazi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici