Libia: Tensiuni în cadrul serviciilor de securitate de la Benghazi

Tensiunea a crescut joi în cadrul serviciilor de securitate de la Benghazi după demisia unui înalt responsabil din securitate şi respingerea de către ofiţeri a demiterii şefilor lor, la mai bine de o săptămână de la atacul care a vizat consulatul SUA.

578 afișări
Imaginea articolului Libia: Tensiuni în cadrul serviciilor de securitate de la Benghazi

Tensiuni în cadrul serviciilor de securitate de la Benghazi (Imagini: Mediafax Foto/AFP)

Şeful Înaltei comisii de securitate din Beghazi (estul Libiei), Fawzi Wanis al-Kadhafi, a demisionat invocând probleme "în cadrul" aparatului de securitate.

"Sunt probleme la ministerul de Interne şi neînţelegeri între serviciile de securitate. Condiţiile de lucru nu mai sunt ca înainte, aşa că am decis să demisionez", a declarat pentru AFP al-Kadhafi, fără a da detalii.

Înalta comisie de securitate, care depinde de ministerul de Interne, a fost formată de rebelii care au combătut regimul lui Muammar Kadhafi, pentru a asigura securitatea în Libia şi pentru a evita haosul după căderea fostului regim, în octombrie 2011.

Demisia lui Fawzi al-Kadhafi intervine la două zile după demiterea a doi înalţi responsabili însărcinaţi cu securitatea în estul ţării. Ministrul de Interne a anunţat luni demiterea secretarului de Stat responsabil de regiunea de est, Wanis al-Charef, precum şi a directorului Serviciului siguranţei naţionale, generalul Hussein Bu Hmida.

Circa 30 de ofiţeri au denunţat joi la Benghazi aceste decizii şi au ameninţat cu demisia. Aceştia au cerut demiterea ministrului de Interne, Fawzi Abdelali, pe care îl consideră principalul responsabil de lacunele din serviciile de securitate.

Potrivit ofiţerilor, Wanis al-Charef şi Hussein Bou Hmida sunt "ţapi ispăşitori" pentru atacul de la 11 septembrie împotriva consulatului SUA de la Benghazi, în care patru americani, printre care ambasadorul SUA în Libia, au fost ucişi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici