Lider al Partidului Conservator din Marea Britanie: Rezultatul referendumului, obligatoriu. Procedura Brexit, lansată înainte de 2020

Rezultatul referendumului care a decis ieşirea Marii Britanii din UE ar trebui să fie obligatoriu pentru Parlament, afirmă Patrick McLoughlin, un lider al Partidului Conservator, precizând că procedura de ieşire din Blocul comunitar va fi declanşată înaintea viitoarelor alegeri, programate în 2020.

3582 afișări
Imaginea articolului Lider al Partidului Conservator din Marea Britanie: Rezultatul referendumului, obligatoriu. Procedura Brexit, lansată înainte de 2020

Lider al Partidului Conservator din Marea Britanie: Rezultatul referendumului, obligatoriu. Procedura Brexit, lansată înainte de 2020

Patrick McLoughlin, numit săptămâna trecută în funcţia de preşedinte al Partidului Conservator, un post cu rol de coordonare administrativă, a declarat pentru BBC că rezultatul referendumului necesită măsuri de limitare a imigraţiei şi de intensificare a controalelor la frontiere.

Întrebat despre informaţii apărute în publicaţia The Observer privind analizarea posibilităţii introducerii unor măsuri de limitare a libertăţii de circulaţie a persoanelor şi păstrarea accesului Marii Britanii la piaţa UE, McLoughlin, care este şi ministru fără Portofoliu în Guvernul Theresa May, a răspuns: "Să vedem".

"Sunt destul de sigur că rezultatul referendumului este obligatoriu pentru Parlament. Teoretic, nu este obligatoriu, dar îmi este clar că este obligatoriu pentru Parlament. Premierul (Theresa May - n.red.) a spus foarte clar că ieşirea din UE înseamnă exact acest lucru", a adăugat McMoughlin, citat de site-ul ziarului The Independent.

Întrebat dacă Londra va declanşa procedura de ieşire din UE, prin invocarea Articolului 50, McLoughlin, deputat în circumscripţia West Derbyshire, a spus: "Da. Va trebui să vedem când vom părăsi exact Uniunea Europeană, din momentul invocării Articolului 50, va fi în cel mult doi ani".

McLoughlin a precizat că procedura de ieşire din UE va fi declanşată înainte de viitoarele alegeri parlamentare din Marea Britanie, părând să excludă posibilitatea unui scrutin anticipat. Viitoarele alegeri legislative sunt programate în anul 2020 în Marea Britanie.

Guvernul de la Londra pare să tergiverseze declanşarea procedurii de ieşire din UE, deşi Bruxellesul şi lideri ai ţărilor europene au cerut urgentarea procesului.

Teoretic, membrii Parlamentului britanic ar putea bloca ieşirea Marii Britanii din UE, dat fiind că aplicarea rezultatului referendumului nu este obligatorie din punct de vedere legal. Săptămâna trecută, peste 1.000 de avocaţi britanici au cerut Guvernului să lase decizia de ieşire din UE în sarcina Parlamentului, argumentând că referendumul nu are caracter obligatoriu.

La referendumul din 23 iunie au participat 72,2% dintre alegătorii britanici înregistraţi. În total, 17,41 de milioane de britanici (51,9%) s-au pronunţat în favoarea ieşirii din UE, iar alţi 16,14 milioane (48,1%) pentru rămânerea în Blocul comunitar. Majoritatea membrilor Parlamentului britanic cred că ieşirea din Uniunea Europeană ar fi o catastrofă, astfel că ar putea bloca iniţiativa, în pofida rezultatelor referendumului, care nu are caracter obligatoriu, nota, imediat după referendum, cotidianul The Times.

Doar "circa 160 dintre cei 650 de parlamentari aleşi în 2015 vor ieşirea Marii Britanii din UE. Majoritatea membrilor Camerei Comunelor cred că ieşirea din UE ar fi o eroare. Mulţi cred că ar fi o eroare foarte gravă, iar cei care cred că ar fi o catastrofă nu sunt puţini.

În acest context, experimentul nostru privind democraţia directă tinde să se lovească de tradiţia democraţiei reprezentative ca un asteroid gigant de Lună", scria editorialistul Matthew Parris, în cotidianul britanic The Times.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici