Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, cere ONU sancţiuni împotriva regimului lui Lukaşenko

  • Svetlana Tihanovskaia, a cerut comunităţii internaţionale să impună sancţiuni împotriva regimului lui Alexandr Lukaşenko.
  • Lidera opoziţiei din Belarus mai solicită o misiune ONU în ţara sa pentru a ”documenta” încălcările drepturilor omului.
  • Svetlana Tihanovskaia: "Cerem Naţiunilor Unite să condamne utilizarea excesivă a forţei de către serviciile de securitate din Belarus împotriva protestatarilor",
568 afișări
Imaginea articolului Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, cere ONU sancţiuni împotriva regimului lui Lukaşenko

Profimedia

Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a cerut vineri, 4 septembrie, comunităţii internaţionale să impună sancţiuni împotriva regimului lui Alexandr Lukaşenko şi să trimită o misiune ONU în ţara sa pentru a ”documenta” încălcările drepturilor omului., relatează Le Figaro.
 
”Ţara mea este în frământări. Manifestanţii paşnici sunt reţinuţi ilegal, bătuţi şi închişi. Solicităm ONU să trimită imediat o misiune de monitorizare în Belarus pentru a documenta situaţia la faţa locului,” a declarat Svetlana Tihanovskaia într-un discurs prin videoconferinţă adresat Consiliului de Securitate al ONU. 
 
Ea a solicitat comunităţii internaţionale să contribuie la încetarea ”încălcărilor flagrante ale drepturilor omului şi desconsiderării cinice a dreptului la demnitate umană în mijlocul Europei." De asemenea, ea a cerut sancţiuni împotriva înalţilor oficiali din Belarus care „au comis fraude electorale şi crime împotriva umanităţii”.
 
Zeci de mii de bieloruşi au protestat după alegerile prezidenţiale desfăşurate pe 9 august şi câştigate de 
Aleksandr Lukaşenko cu 80% dintre voturi. Primele proteste au fost suprimate cu forţa. Trei oameni au murit şi zeci de manifestanţi au fost răniţi. Peste 7.000 de persoane au fost arestate, iar cei reţinuţi au raportat violenţă şi tortură.
 
"Cerem Naţiunilor Unite să condamne utilizarea excesivă a forţei de către serviciile de securitate din Belarus împotriva protestatarilor", a spus Tihanovskaia în discursul ei.
 
Svetlana Tihanosvskaia, în vârstă de 37 de ani, a candidat împotriva preşedintelui în funcţie de peste un sfert de secol, Aleksandr Lukaşenko, dar s-a clasat pe locul doi. După ce a pierdut alegerile, Tihanosvskaia s-a refugiat în Lituania.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici