Lidera opoziţiei din Belarus, ultimatum de două săptămâni pentru Lukaşenko: ”Toată ţara va ieşi în stradă”

  • Svetlana Tihanovskaia, i-a transmis marţi, 13 octombrie, un ultimatum preşedintelui Alexander Lukaşenko.
  • Aceasta i-a cerut să demisioneze până pe data de 25 octombrie.
  • Luni, ultimul membru al „consiliului de coordonare” format de opoziţie Serghei Dylevski, a părăsit ţara de „frica pentru siguranţa sa
1897 afișări
Imaginea articolului Lidera opoziţiei din Belarus, ultimatum de două săptămâni pentru Lukaşenko: ”Toată ţara va ieşi în stradă”

Profimedia

Figura marcantă a opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, i-a transmis marţi, 13 octombrie, un ultimatum preşedintelui Alexander Lukaşenko, cerându-i ca până pe 25 octombrie să demisioneze, altfel va declanşa o demonstraţie şi o grevă generală, notează Le Figaro.
 
Ea mai cere eliberarea deţinuţilor politici şi încetarea dispersării manifestanţilor cu forţa. 
 
”Dacă cererile noastre nu vor fi satisfăcute până pe 25 octombrie, întreaga ţară va ieşi în stradă paşnic”, a avertizat lidera opoziţiei. ”Şi pe 26 octombrie va începe o grevă la nivel naţional, toate drumurile vor fi blocate, vânzările în magazinele de stat se vor prăbuşi. Am spus în mai multe rânduri că suntem pregătiţi pentru dialog şi negocieri. Dar a vorbi din spatele gratiilor închisorii nu este un dialog,” a scris ea într-un mesaj pe Facebook.
 
Duminică, poliţia a reprimat violent marele miting săptămânal al opoziţiei de la Minsk, desfăşurând tunuri apă apă şi grenade împotriva mulţimii şi arestând sute de oameni. Această intervenţie a fost cea mai brutală din ultimele săptămâni. Iar luni,Ministerul de Interne a ameninţat că va folosi muniţie ”dacă este necesar” pentru a înăbuşi protestele.
 
Aţi bătut întotdeauna bărbaţi, iar acum bateţi femei, copii, bătrâni. Nu încercaţi să prezentaţi asta ca dialog! Aceasta este teroare de stat. Şi fiecare dintre cei care nu au trecut încă de partea poporului este complice al terorii”, a mai spus Tikhanovskaya.
 
Luni, ultimul membru al „consiliului de coordonare” format de opoziţie Serghei Dylevski, a părăsit ţara de „frica pentru siguranţa sa”, potrivit presei locale.
 
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici