Lideri din şase state membre UE sunt de acord cu propunerea de reformare a procedurii de extindere a Blocului comunitar

Lideri din şase state membre ale Uniunii Europene i-au transmis o scrisoare preşedintelui în funcţie al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prin care îşi exprimă sprijinul faţă de propunerea Franţei de reformare a procedurii de extindere a Blocului comunitar, potivit politico.eu.

409 afișări
Imaginea articolului Lideri din şase state membre UE sunt de acord cu propunerea de reformare a procedurii de extindere a Blocului comunitar

Lideri din şase state membre UE sunt de acord cu propunerea de reformare a procedurii de extindere

Documentul este semnat de către miniştrii de Externe din Austria, Cehia, Polonia, Slovacia, Italia şi Slovenia. Reprezentanţii celor şase ţări sprijină reformarea actualei proceduri, dar şi impunerea unui termen-limită pentru începerea negocierilor pentru a evita ca procedura să se prelungească pe termen nelimitat.

Scrisoarea a fost trimisă ca urmare a deciziei Consiliului European de a nu deschide încă negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, decizie pe care Juncker a calificat-o ca fiind „o greşeală istorică”.

Astfel, cei şase miniştri susţin că procesul de aderare la Uniunea Europeană este unul problematic, afirmaţie care, cel mai probabil, va fi susţinută de Franţa, însă solicită şi stabilirea unui termen clar pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord.

„Este adevărat că actualul proces de aderare se mişcă greu şi neuniform în Balcanii de Vest. De aceea, suntem pregătiţi să ne angajăm în mod constructiv pentru îmbunătăţirea acestui proces. Vom face acest lucru pentru a permite Uniunii Europene să ajungă la un consens privind începerea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord în martie 2020”, se arată în scrisoare.

Franţa a anunţat luna trecută că se opune momentan începerii negocierilor privind aderarea Albaniei şi Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană, cu toate că liderii principalelor instituţii ale Uniunii Europene au cerut statelor membre să înceapă discuţiile de aderare a celor două ţări balcanice la Blocul comunitar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici