Liderii catalani condamnaţi la ani grei de închisoare fac apel la încetarea protestelor violente din Catalonia

Cei nouă lideri catalani, condamnaţi în această săptămână la mai mulţi ani de închisoare, au solicitat, prin intermediul unei postări comune, încetarea violenţelor din cadrul manifestaţiilor publice ale susţinătorilor mişcării secesioniste din Catalonia, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

808 afișări
Imaginea articolului Liderii catalani condamnaţi la ani grei de închisoare fac apel la încetarea protestelor violente din Catalonia

Liderii catalani condamnaţi la ani grei de închisoare fac apel la încetarea protestelor violente din Catalonia

Apelul făcut de liderii mişcării secesioniste din Catalonia vine în urma avertismentului transmis de Guvernul spaniol, conform căruia acesta va răspunde violenţei manifestată în cadrul pretestelor în mod „ferm, proporţional şi unitar”.

Reacţia autorităţilor spaniole succede celor două nopţi consecutive de violenţă necontrolată, ca formă de protest a catalanilor faţă de decizia Curţii Supreme de a-i aresta pe liderii mişcării secesioniste. Poliţia din Spania a informat miercuri că 30 de persoane au fost arestate în timpul protestelor.

În cadrul unei postări pe Twitter, publicată miercuri dimineaţă, cei nouă catalani condamnaţi au cerut un răspuns de amploare din partea locuitorilor faţă de decizia emisă luni de instanţa spaniolă, însă unul paşnic. „Tot sprijinul pentru mobilizări şi pentru marşuri masive şi paşnice”; „Violenţa nu ne reprezintă pe noi”, au scris liderii arestaţi.

După patru luni de deliberări, instanţa supremă de la Madrid a anunţat luni că nouă lideri separatişti catalani au primit sentinţe între 9 şi 13 ani în închisoare. Decizia a provocat ample proteste la Barcelona şi în alte oraşe din regiune, soldate cu rănirea a cel puţin 78 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici