Liderii de la Copenhaga nu au reuşit să încheie conferinţa pe tema mediului, în lipsa unui acord

Conferinţa ONU pe tema climei continua sâmbătă dimineaţă la Copenhaga, la mai mult de 12 ore după ora prevăzută pentru încheierea lucrărilor, în lipsa unui acord privind viitorul luptei împotriva încălzirii globale.

19 afișări
Imaginea articolului Liderii de la Copenhaga nu au reuşit să încheie conferinţa pe tema mediului, în lipsa unui acord

Liderii de la Copenhaga nu au reuşit să încheie conferinţa pe tema mediului, în lipsa unui acord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Declaraţia politică ce asociază mai puţin de 30 de ţări, anunţată în grabă vineri seară ca un acord de către preşedinţii american şi francez, Barack Obama şi Nicolas Sarkozy, făcea încă obiectul dezbaterilor între delegaţii sâmbătă, la ora 08.00 (09.00, ora României).

Această declaraţie, care prevede limitarea încălzirii planetei la 2 grade Celsius în raport cu nivelurile preindustriale, a fost negociată de joi seara între şefii de stat şi de Guvern. Ea asociază în special Statele Unite, Europa şi marile ţări emergente precum China, India, Africa de Sud şi Brazilia.

Deşi prevede crearea unui fond special şi a unei sume care se va ridica progresiv la 100 de miliarde de dolari până în 2020, cu prioritate în favoarea ţărilor celor mai vulnerabile, acest acord a fost negociat în secret, în spatele uşilor închise, în contradicţie cu regulile multilaterale ale ONU.

"Este vorba despre un acord politic între şefi de stat, nu de un contract, prin care liderii au încercat să relanseze maşinăria", explica în cursul nopţii ministrul francez al Mediului, Jean-Louis Borloo.

Premierul danez, Lars Loekke Rasmussen, care prezidează lucrările, a ales să îl supună şedinţei plenare şi a declanşat dezbateri interminabile, iar consensul este departe de a fi găsit, potrivit acestuia.

Sâmbătă trebuia stabilit viitorul negocierilor pentru 2010. Declaraţia face apel la încheierea unui acord complet până la sfârşitul lui 2010. Însă participanţii la conferinţă trebuie să ajungă la un acord privind calendarul şi formatul lucrărilor viitoare, precum şi să adopte decizii de procedură, în condiţiile în care cancelarul german a propus găzduirea următoarei runde în iunie, la Bonn.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici