Liderii din Asia de Sud-Est îndeamnă la încetarea violenţelor din Myanmar

Liderii din Asia de Sud-Est, reuniţi în Indonezia, au cerut miercuri încetarea imediată a ostilităţilor în Myanmar, ţară aflată sub control militar, într-un efort de a crea o fereastră pentru un dialog urgent şi pentru furnizarea de ajutoare, în contextul intensificării luptelor, relatează Reuters.

373 afișări
Imaginea articolului Liderii din Asia de Sud-Est îndeamnă la încetarea violenţelor din Myanmar

La summitul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) se aşteptau dispute cu privire la criza sângeroasă din Myanmar, răbdarea se epuizează în condiţiile în care junta nu a manifestat nicio intenţie de a continua planul de pace convenit cu blocul de 10 membri în urmă cu doi ani.

„Am fost profund îngrijoraţi de violenţele în curs de desfăşurare în Myanmar şi am îndemnat la încetarea imediată a tuturor formelor de violenţă şi a utilizării forţei”, se arată într-o declaraţie a liderilor.

Aceştia au urmărit crearea unui „mediu propice pentru furnizarea în siguranţă şi la timp a asistenţei umanitare şi pentru dialoguri naţionale incluzive”.

Întâlnirea are loc în contextul în care armata din Myanmar intensifică atacurile şi atacurile aeriene asupra forţelor de rezistenţă şi a rebelilor minorităţilor etnice, în timp ce încearcă să consolideze puterea înainte de alegerile planificate.

De asemenea, aceasta are loc la câteva zile după ce un atacator necunoscut a tras asupra unui convoi de diplomaţi regionali şi lucrători umanitari din Myanmar care aduceau provizii unora dintre cele peste 1 milion de persoane strămutate de conflict de la lovitura de stat din 2021.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici