Liderii G7 se adună în Germania într-o reuniune care se anunţă a fi dominată de Ucraina

Liderii G7 se adună în Germania într-o reuniune care se anunţă a fi dominată de Ucraina şi de consecinţele invaziei, de la penuria de energie la criza alimentară. Între timp, Zelenski spune că Ucraina va recâştiga toate oraşele pe care le-a pierdut.

1031 afișări
Imaginea articolului  Liderii G7 se adună în Germania într-o reuniune care se anunţă a fi dominată de Ucraina

Liderii G7 se adună în Germania într-o reuniune care se anunţă a fi dominată de Ucraina

Se aşteaptă ca liderii să încerce să arate un front unit în ceea ce priveşte susţinerea Ucrainei atât timp cât este necesar şi creşterea presiunii asupra Kremlinului - deşi vor dori să evite sancţiunile care ar putea alimenta inflaţia şi exacerba criza globală a costului vieţii.

Partenerii sunt gata să cadă de acord să interzică importurile de aur din Rusia, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu acest subiect.

O sursă guvernamentală germană a declarat ulterior că liderii au avut conversaţii "cu adevărat constructive" cu privire la o posibilă plafonare a preţurilor la importurile de petrol rusesc.

AP anunţă că preşedintele Joe Biden vrea să susţină alianţa globală care pedepseşte Rusia pentru invazia sa în Ucraina.

Biden se va alătura mai întâi reuniunii G7, iar mai târziu se va deplasa la Madrid pentru un summit cu liderii celor 30 de ţări NATO.

Vizita are loc în contextul în care coaliţia globală pentru sprijinirea Ucrainei şi pedepsirea Rusiei pentru agresiunea sa a dat semne de slăbire, pe fondul creşterii galopante a preţurilor la alimente şi energie cauzate de conflict.

Biden a fost întâmpinat cu covorul roşu după ce a sosit la Munchen sâmbătă seara, cu muzică bavareză, zeci de persoane în costume tradiţionale şi copii care i-au oferit flori.

În timp ce oficialii americani consideră că există un consens larg în ceea ce priveşte menţinerea presiunii asupra Rusiei şi susţinerea Ucrainei pe termen scurt, ei văd călătoria lui Biden ca pe o oportunitate de a alinia strategia atât pentru conflict, cât şi pentru ramificaţiile sale globale, în perspectiva iernii şi a perioadei următoare.

John Kirby, coordonatorul comunicării la Casa Albă pe probleme strategice, a declarat că summitul va aborda probleme precum inflaţia şi alte "provocări în economia globală ca urmare a războiului lui Putin - dar şi cum să continuăm să îl facem pe Putin responsabil" şi supus "consecinţelor constante".

La Madrid, Biden va contribui la promovarea efortului NATO de a primi Finlanda şi Suedia în cadrul alianţei, după ce invazia rusă din Ucraina a determinat cele două democraţii istoric neutre să caute protecţie.

Kirby a refuzat să spună dacă Biden se va întâlni cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, care a indicat că intenţionează să blocheze aderarea celor două ţări la NATO dacă nu primeşte concesii. Adăugarea de noi membri necesită un sprijin unanim din partea membrilor existenţi ai NATO.

Biden intenţionează să folosească această călătorie pentru a arăta că invazia Rusiei în Ucraina a "întărit" democraţiile în faţa ameninţărilor venite din partea autocraţiilor, atât de la Moscova, cât şi de la Beijing.

Între timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă, că Ucraina va recâştiga toate oraşele pe care le-a pierdut în faţa Rusiei, inclusiv Severodoneţk, şi a recunoscut că războiul a devenit greu de gestionat din punct de vedere emoţional.

Într-o alocuţiune video susţinută târziu în noapte, el a spus că Ucraina a fost lovită de 45 de rachete ruseşti în ultimele 24 de ore, pe care le-a descris ca fiind o încercare cinică, dar sortită eşecului, de a frânge moralul poporului său.

"Prin urmare,vom recupera toate oraşele noastre - Severodoneţk, Doneţk, Luhansk -", a spus el.

A fost singura dată într-un discurs când a menţionat Severodoneţk, care a căzut în cele din urmă în faţa forţelor Moscovei, după săptămâni de lupte brutale, conform Reuters.

Atacurile necruţătoare cu rachete au confirmat faptul că sancţiunile împotriva Rusiei nu sunt suficiente pentru a ajuta Ucraina, care are nevoie de mai multe arme, a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici